Riksstämman är över – vardagen tar vid

Skrivet den 22 september av Bilkåristen

IMG_0545[1]
Jag tror att vi alla landat lite trötta men glada på våra olika hemmaplaner. Vardagen tar vid. Men energin som en riksstämma har gett kommer vi kunna leva på länge. Festen såklart. Alla kära återseenden. Alla nya bekantskaper. Och allt annat som en riksstämma ger.
IMG_0527[1]
Vi har valt en ny riksbilkårchef, Malin Dreifaldt, som nu växlar upp från att ha varit vice ordförande till att axla rollen som ordförande. Malin sa i sitt ”installationstal” bland annat att hon fortfarande ser tre verkligt stora utmaningar för oss, och det var samma som när hon valdes in i centralstyrelsen. Tre områden som känns extra angelägna. skapa mervärde i medlemskapet, få fler samarbetspartners och lyckas ännu bättre med vår avtalsuppfyllnad. Vi lär höra mer och återkomma om dessa (och andra) frågor.
10686818_10152682654031465_3538364120870084746_n
I och med att vi valt ny riksbilkårchef har vi också avtackat Reidun Eklöw som lett vår organisation de senaste åtta åren. En rejäl insats för Bilkåren! Jag vet att Reidun har varit uppskattad ute bland våra kårer och hon har också haft Försvarsmaktens öra, båda sakerna otroligt viktiga för oss. Nu önskar vi Reidun fortsatt lycka till och unnar dig att få njuta av lite mer ledighet, hemma i Borås tillsammans med Jan.

Stämman fattade också en rad viktiga beslut som kommer att påverka Bilkåren framöver, en strävan att fortsätta utveckla oss till en modern organisation som många känner till och vill vara en del av. Ett axplock bland de viktigaste besluten är att vi fastställt en mål och verksamhetsinriktning och långsiktig strategi för Bilkåren där vi stakar ut vägen inom våra huvudområden, en extra satsning för att se över och komma tillrätta med kommunikation och teknisks stöd för medlemsregister, hemsida, kommunikation mm, ett uppdrag om ett fortsatt arbete med vår värdegrund och att vi ska implementera en kompletterande form av medlemskap, direkt i riksorganisationen. Alla dessa frågor kommer nu centralstyrelsen och kansliet att börja jobba med och ni kan räkna med att vi är sugna att föra samtal med kårer och medlemmar om hur vi bäst går vidare.

För min egen del går jag ju också in i en annan roll i Bilkåren. Jag lämnade styrelsen och är på väg att lämna mitt nuvarande jobb för att from 1/10 tillträda tjänsten som kanslichef på Bilkåren. Det ska bli spännande att få ha ännu mer kontakt med Bilkårslandet och att tillsammans få jobba med de många utmaningar vi har.

Men innan dess får vi njuta av energin från riksstämman och samtidigt rikta ett stort tack till Umeå Bilkår som gjort ett så bra arrangörsjobb! TACK från oss alla!

Eva Blomqvist

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren