Riksstämman är över – vardagen tar vid

Skrivet den 22 september av Bilkåristen

IMG_0545[1]
Jag tror att vi alla landat lite trötta men glada på våra olika hemmaplaner. Vardagen tar vid. Men energin som en riksstämma har gett kommer vi kunna leva på länge. Festen såklart. Alla kära återseenden. Alla nya bekantskaper. Och allt annat som en riksstämma ger.
IMG_0527[1]
Vi har valt en ny riksbilkårchef, Malin Dreifaldt, som nu växlar upp från att ha varit vice ordförande till att axla rollen som ordförande. Malin sa i sitt ”installationstal” bland annat att hon fortfarande ser tre verkligt stora utmaningar för oss, och det var samma som när hon valdes in i centralstyrelsen. Tre områden som känns extra angelägna. skapa mervärde i medlemskapet, få fler samarbetspartners och lyckas ännu bättre med vår avtalsuppfyllnad. Vi lär höra mer och återkomma om dessa (och andra) frågor.
10686818_10152682654031465_3538364120870084746_n
I och med att vi valt ny riksbilkårchef har vi också avtackat Reidun Eklöw som lett vår organisation de senaste åtta åren. En rejäl insats för Bilkåren! Jag vet att Reidun har varit uppskattad ute bland våra kårer och hon har också haft Försvarsmaktens öra, båda sakerna otroligt viktiga för oss. Nu önskar vi Reidun fortsatt lycka till och unnar dig att få njuta av lite mer ledighet, hemma i Borås tillsammans med Jan.

Stämman fattade också en rad viktiga beslut som kommer att påverka Bilkåren framöver, en strävan att fortsätta utveckla oss till en modern organisation som många känner till och vill vara en del av. Ett axplock bland de viktigaste besluten är att vi fastställt en mål och verksamhetsinriktning och långsiktig strategi för Bilkåren där vi stakar ut vägen inom våra huvudområden, en extra satsning för att se över och komma tillrätta med kommunikation och teknisks stöd för medlemsregister, hemsida, kommunikation mm, ett uppdrag om ett fortsatt arbete med vår värdegrund och att vi ska implementera en kompletterande form av medlemskap, direkt i riksorganisationen. Alla dessa frågor kommer nu centralstyrelsen och kansliet att börja jobba med och ni kan räkna med att vi är sugna att föra samtal med kårer och medlemmar om hur vi bäst går vidare.

För min egen del går jag ju också in i en annan roll i Bilkåren. Jag lämnade styrelsen och är på väg att lämna mitt nuvarande jobb för att from 1/10 tillträda tjänsten som kanslichef på Bilkåren. Det ska bli spännande att få ha ännu mer kontakt med Bilkårslandet och att tillsammans få jobba med de många utmaningar vi har.

Men innan dess får vi njuta av energin från riksstämman och samtidigt rikta ett stort tack till Umeå Bilkår som gjort ett så bra arrangörsjobb! TACK från oss alla!

Eva Blomqvist

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 48 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

48 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren