Reidun gör nedslag i en intensiv Bilkårsvecka

Skrivet den 17 mars av Bilkåristen

IMAG1062Som ni vet så är det hög tid för årsmöten, så det har varit en intensiv Bilkårsvecka. Själv har jag deltagit i fyra årsmöten under den gångna veckan. Jag har fått träffa gamla, unga och engagerade bilkårister. Vi har en fantastisk organisation med medlemmar och funktionärer som brinner för Bilkåren.
Det är som jag alltid säger, tillsammans kan vi verka för Bilkåren och bidra till att Bilkåren verkligen är en resurs i tiden.

Jag vill också passa på att uppmana alla kårer att vara uppdaterade på våra kurstider. Här hittar du alla våra kurser i år: http://bilkaren.se/InstruktörChefbilk/Kursöversikt2012/Befattningsutbildningar2014.aspx

Ta väl hand om alla som söker någon kurs, det ger våra medlemmar en trygghet att känna att kåren alltid finns med under utbildningstiden och lycka till med årets kursanmälningar.

Nu går vi mot våren, trots att man vaknade i morse och det var tre cm blötsnö som mötte en!

Reidun, riksbilkårchef

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren