Rapport från ny medlem på GU-F

Skrivet den 01 juni av Bilkåristen

GUF1
Sitter hemma i Jämtland och ser tillbaka på två intensiva veckor på GU-F i Skredsvik.
Jag blev medlem i Bilkåren i början av april och ganska omgående var det dags att anmäla sig till GU-F då jag gjorde min värnplikt som vapenfri brandman på 90-talet. Visste inte riktigt vad jag skulle mötas av i Skredsvik, men jag kan lugnt säga att det blev två mycket omtumlade veckor.

Tidiga mornar, ett högt tempo, mycket nytt att lära, massa nya vänner och mycket skratt! Att man kan bli så sammansvetsad med nya kamrater på så kort tid är fantastiskt. Deltagarna på denna GU-F bestod till huvuddelen av medlemmar från Bilkåren, det fanns även representanter från Lottorna, FMCK, FFK, och SBHK.

Cirka 140 h planerade aktiviteter på två veckor kräver sina instruktörer. Våra instruktörer hade gjort ett mycket bra planeringsarbete och genomförde kursen på ett mycket fördömligt sätt. Så efter två veckor bland backarna på Skredsviksbasen kan jag konstatera att jag har fått massa ny kunskap och är nu redo för Bilkårens alla aktiviteter och att framöver bli specialist som fordonsförare i Hemvärnet.

Tack till alla på GU-F, Skredsvik! Vi ses snart igen!

Daniel Krusevi, Bilkåren Östersund
GUF2

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren