Räkmackeuppdrag som bandvagnsförare…

Skrivet den 03 juni av Bilkåristen

bv och kor
Förra helgen fick jag via min plutonchef uppdraget att köra åt Försvarsutbildarnas ungdomsavdelning på deras slutövning. Något som var så uppskattat så jag befarade ett tag att de skulle putsa mina kängor med sina pannor.

Väl där fick pionjärtruppen nys om att jag var på plats så jag fick skjutsa dessa när de skulle ut och spränga saker i luften. Vilket jag såklart gjorde och detta var nog de mest tacksamma passagerar jag någonsin haft.

Därpå fick en major som höll i Military Weekend nys om mig och min bandvagn och blev milt sagt eld och lågor. Jag pilade över dit när sjuktransportmomentet för ungdomsförbundet var över och berättade lite kort om mig, GU-F, bandvagnen samt Bilkårens bandvagnsutbildning å bjöd sedan på fyra turer i terrängen. Detta resulterade enligt utvärderingen i 2-3 stycken som var mycket intresserade av bandvagnsförartjänst.

Majoren tycker att man borde ha bandvagnar med på varje Military Weekend som win-win, hela helgen går ju ut på för dem att visa upp ett smörgåsbord av vad man kan göra och information om hur man kommer dit. Och för frivilligorganisationerna att få värva. Frågan är varför man inte är från Bilkårens sida är inplanerad? (Hundförare mfl var där och visade upp sin verksamhet). Detta måste ju vara utmärkta tillfällen att rektrytera bland människor som redan tagit ett steg, dvs redan är nyfikna på Försvarsmakten! Datum för Military Weekend är ju såvitt jag förstår redan spikade över landet för hela året.

Kul, nyttigt, utbildande och bara toppen på alla sätt var det i alla fall. Och man var grymt uppskattad som bandvagnsförare.

Annika, Stockholm

PS. Kossorna på bilden dök upp när jag pilade från bårtransporterna över till brandbanan där Military Weekend väntade på mig. Och de flyttade inte på sig i första taget :-).

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren