Räkmackeuppdrag som bandvagnsförare…

Skrivet den 03 juni av Bilkåristen

bv och kor
Förra helgen fick jag via min plutonchef uppdraget att köra åt Försvarsutbildarnas ungdomsavdelning på deras slutövning. Något som var så uppskattat så jag befarade ett tag att de skulle putsa mina kängor med sina pannor.

Väl där fick pionjärtruppen nys om att jag var på plats så jag fick skjutsa dessa när de skulle ut och spränga saker i luften. Vilket jag såklart gjorde och detta var nog de mest tacksamma passagerar jag någonsin haft.

Därpå fick en major som höll i Military Weekend nys om mig och min bandvagn och blev milt sagt eld och lågor. Jag pilade över dit när sjuktransportmomentet för ungdomsförbundet var över och berättade lite kort om mig, GU-F, bandvagnen samt Bilkårens bandvagnsutbildning å bjöd sedan på fyra turer i terrängen. Detta resulterade enligt utvärderingen i 2-3 stycken som var mycket intresserade av bandvagnsförartjänst.

Majoren tycker att man borde ha bandvagnar med på varje Military Weekend som win-win, hela helgen går ju ut på för dem att visa upp ett smörgåsbord av vad man kan göra och information om hur man kommer dit. Och för frivilligorganisationerna att få värva. Frågan är varför man inte är från Bilkårens sida är inplanerad? (Hundförare mfl var där och visade upp sin verksamhet). Detta måste ju vara utmärkta tillfällen att rektrytera bland människor som redan tagit ett steg, dvs redan är nyfikna på Försvarsmakten! Datum för Military Weekend är ju såvitt jag förstår redan spikade över landet för hela året.

Kul, nyttigt, utbildande och bara toppen på alla sätt var det i alla fall. Och man var grymt uppskattad som bandvagnsförare.

Annika, Stockholm

PS. Kossorna på bilden dök upp när jag pilade från bårtransporterna över till brandbanan där Military Weekend väntade på mig. Och de flyttade inte på sig i första taget :-).

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren