Premiär för Slingerbulten!

Skrivet den 27 november av Bilkåristen

Bilkåren fick ett roligt utvecklingsuppdrag från Rikshemsvärnsavdelningen inför detta år; att starta en utbildningskontroll för fordonsförare i Hemvärnet. Sedan flera år finns det motsvarande för andra tjänstegrenar i Hemvärnet, tex HV-skallet för hundförare.

img_0039

Den gångna helgen kunde vi efter ett intensivt planeringsarbete inbjuda till Slingerbulten, rikshemvärnschefens utbildningskontroll för fordonsförare. Detta var ett pilotförsök i liten skala så det var bara lastbilsförare från elva av hemvärnsbataljonerna inbjudna. Sex hade hörsammat inbjudan.

img_9937   img_0057

Syftet med dessa utbildningskontroller är att följa upp hur kunskapsnivån bland våra förare. Förarna har testats i fyra moment; körning, vård, fordonsorientering och ordergivning. Varje moment har bestått av flera delar, så på det sättet har det kommit in sjukvård, lastsäkring, särskild tillsyn och mycket mer.

image1  img_9999

Det var spända och förväntansfulla lastbilsförare som samlades på Väddö igår morse. Två förare med en lastbil från respektive deltagande bataljon. En del av momenten testades förarna individuellt och på en del moment samarbetade förarparen.

segrarlagetNär resultaten räknades samman efter lunchen idag kunde vi konstatera att det var 27.Hvbat. som lyckats bäst. Det segrande laget bestod av Åsa Djupström och Christian Lindeskov, som förutom totalsegern också segrade i två av delmomenten. Imponerande! De fick av rikshemvärnschefen Roland Ekenberg ta emot den tjusiga utmärkelsen ”Slingerbulten”. Grattis säger vi från Bilkåren!

Det var stort intresse att följa och ta del av den första Slingerbulten på plats. Högkvarteret representerades av vår kontaktperson Bengt Andersson samt Per Broström och från rikshemvärnsavdelningen fanns Roland Ekenberg på plats. Dessutom fick vi besök av en kompanichef från en av de deltagande bataljonerna samt i stort sett hela vår egen centralstyrelse. Kul med så stort intresse!

På sikt hoppas vi att detta kan utökas och omfatta alla bataljoner, men också bandvagnsförare.

Eva Blomqvist

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren