På lastbilskurs i Boden

Skrivet den 19 februari av Bilkåristen

boden 5

Med näsan riktad mot sista delen i utbildningen Grundkurs tung lastbil och Boden klev jag på nattåget i Skövde för någon vecka sedan. Nu gällde det vinterutbildningen. Jag var en av de få långväga resenärerna som valde tåg som färdsätt, men har man möjlighet så är ju tåg ett bra sätt att se mer, varva ner och träffa intressanta människor. Efter en natt ombord, sovit gott, ätit frukost så mötte jag morgonen och den vackra snöklädda naturen som nu susade förbi mitt fönster. Framåt 11-tiden på förmiddagen mötte Boden mig med mildväder, kurschefen Barbro och instruktör Ulrika stod på stationen och tog emot mig glatt. Tillsammans tog vi lunch innan jag visades till mitt logement.

Framåt eftermiddagen trillade de övriga kursdeltagarna in och många goa kramar, glada skratt och igenkännande fyllde logementet denna första kväll. Bädda säng, hänga in utrustning mm i skåp gjorde att man snabbt kom in i rutinerna ifrån sommarens kurs i Revinge. När klockan ringde kl 6 studsade jag upp med övriga för påklädning, bäddning, städning och frukost. Vi gick från frukosten med spänd förväntning för att ta del av kursens schema, träffa instruktörerna mm. Att fylla en vecka med diverse övningar och teori såg vi snabbt att det var ju inga problem. En stor bit av kursens ämnen var hur vi fungerar i ”kallt väder”, intressant och nyttigt. Vi varvade teori med praktik och avslutade det hela med ett prov.  Nu kan man förbereda sig bättre och fått bättre förståelse för hur människokroppen fungerar ihop med kyla.
boden 4

Så från människan till fordon i ”Kallt väder” var nästa del. Temperaturen i Boden kröp ner under veckan så vi fick känna på att bla ha teori ut i ca 20 minusgrader, nu fick vi chansen att utöva våra kunskaper i hur man klär sig för att klara av att vara ute en längre stund när vi gick igenom våra bilar. Starta i riktig kyla, köra halkbana, starta i backar, lägga på snökedjor mm var några utav veckans övningar. Gräddan på moset var ändå den fantastiska slutövning vi fick genomföra i detta vackra och vintriga landskap. Tidig uppsittning i våra bilar med soluppgång i vackra färger var starten på en heldags tur med utgångspunkt Boden. Små som stora vägar, backar och raksträckor förde oss till dagens höjdpunkt nämligen lunch på Hotel Storforsen, mäktigt och vackert. Tyvärr så ställde kylan till det för ett utav ekipagen så de var tvungna att lämna sin bil vid hotellet men i övrigt så tog sig alla runt utan några större problem. Och denna vecka gick snabbt mot sitt slut och med det var det dags för avrustning och vård av fordon. Mycket snö hade vi med oss på bilarna och det som gick fick vi försöka borsta bort och resten fick smälta i garage under natten då vård av fordon stod på programmet även sista dagen. Bilarna tankades ställdes in på sina platser och vi genomförde kursutvärdering, lämnade tillbaka utrustning mm. Lunch och avfärdskramar avslutade denna kurs och jag tog nattåget tillbaka till Skövde.

Lollo Persson, Skaraborgs Bilkår

lollo persson

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren