På kursplatsbesök i Östersund

Skrivet den 22 oktober av Bilkåristen

tlb_plan
Sitter på flygplatsen i Östersund. På väg hem från en fantastisk dag tillsammans med instruktörer och elever på grundkurs tung lastbil.
I Östersund ligger ett tunt lager snö på marken och temperaturen ligger runt noll.

Eleverna är inne på sin första period och idag var det teori i körning i Östersunds ytterområden som stod på schemat. Med vid besöket var Stefan Hallén, chef för PRODFRIV. Senare på dagen anslöt även chefen för FMLOG, Torgny Henryson. De 15 eleverna har just nu fullt upp med att läsa teori – i morgon är det teoriprov!

Som riksbilkårchef känns det viktigt för mig att hinna träffa elever och instruktörer. Idag hann jag visserligen inte prata med alla men jag fick en ganska tydlig bild av hur instruktörer och elever uppfattar vår verksamhet. Jag fick också möjlighet att åka med flera av eleverna. Och jag kan inte låta bli att bli lite nostalgisk. Det är 18 år sedan jag själv gick Gk Tlb i Villingsberg. Mycket har hänt sedan dess – men mycket är också bekant.
väggplansch
Jag är stolt och glad över att kunna ta emot besökare och visa dem den verksamhet som Bilkåren bedriver. Bilkåren fyller en mycket viktig funktion. Och behovet av transporter finns hos många aktörer i samhället.
Stort tack till alla som gjorde dagen så fantastisk! Lycka till!

Malin Dreifaldt, Riksbilkårchef

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren