På kurs i Karlskrona

Skrivet den 16 augusti av Bilkåristen

20160808_151759Äntligen är vi i gång med förarbevisutbildningen i Karlskrona.

Angelica som var vår kursadjutant och jag från Lindome bilkår tog bilen ner på lördagsmorgon till kursplatsen, där möttes vi upp av fyra instruktörer. Tre för mig tidigare okända personer där två av dem var bröderna Fransson som man hört talas om. Det tog två minuter så infann sig känslan av att vi känt varandra i hela livet.

De 14 eleverna började droppa in redan på söndagen inför måndagens uppstart, samtliga deltagare var män. De fordon vi hade med oss var sex stycken tlb, en tlb-släp och en buss.

Måndagen började med en guidad tur i bussen för att se och höra historien om Karlskrona och basen, detta var mycket intressant. Alla elever bodde på Marinbasen som var ett fantastiskt ställe.

Tisdag! Nu bar det av ut på kör plan och växlingsbanan alla är lyriska ”en grusväg hipp hipp”

Onsdagen kom och de flesta var trötta efter gårdagens övningar. Då var det dags för riskutbildning ”kunde det vara tillräckligt intressant för att hålla alla vakna”. Efter detta var det dags för körning stads yttre vilket var spännande för många, som inte kört på många år.

Torsdag! En fiktiv trafikolycka en mycket bra början på en dag i HLR. Samtliga var laddade för ett löptest, några i kortbyxor och andra i uniform med packning. Testet utförs på tid som nästan samtliga klarade.

20160810_110752Fredag kom och nu börjar allvaret. Vem är duktig på rullflak och bromssystem? Kanske alla utom instruktörerna, Ha Ha Ha! Kvällen för instruktörerna avslutades med en underbar middag hemma hos Bengt Fransson med fru samt hunden i huset ”lilla Nova” som blev sur och arg när vi skulle gå. Tack snälla för en trevlig kväll.

Lördag! Eleverna jobbar och sliter med glimten i ögat, det är inte alltid så lätt även om man tidigare har ett civilt körkort.

Söndag! Återigen en fantastiskt solig dag, veckan har varit helt underbar med bra väder och trevligt sällskap. Eleverna tog sig en fridag på en av öarna för att besöka ett trevligt museum och kanske även för att slippa undan oss instruktörer en stund.

20160808_204433Vecka två var det halkbanekörning som startade i ottan med en genomgång och där efter en fordonsmarsch till halkbanan. En trevlig halkig och givande dag som följdes upp av en fordonsmarsch med karta och koordinater. På uppsamlingsplatsen väntade en överraskning, vi hade byggt upp ett skådespel på platsen, det var en skadad person som togs till sjukstugan för omplåstring, där mötte syster upp med långt rosa svallande hår med ciggar i munnen. En rolig övning med många skratt. Det blev en sen kväll innan det blev dags för återsamling och genomgång av dagens äventyr.

Det vackra vädret håller i sig och på torsdagen gick dagen till återställande av fordon, tvättning med mm.

20160808_174741Torsdagskvällen avslutades på en trevlig restaurang med god mat och mycket glada skratt, eftersom alla nu avslappnade efter dagens uppkörningar och prov.

Fredag som var avslutningsdagen med allt vad det innebär. Alla var nöjda med kursen och dess innehåll. Önskemål kom att få stanna ytterligare två veckor då det kändes tråkigt att skiljas åt.

Många kramar och lycka till på era förband

Tack till kursledningen, adjutanten och alla underbara instruktörer för att ni gjorde kursen så trevlig!

Yvonne, Lindome bilkår

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren