På civil bandvagnskurs i Älvdalen

Skrivet den 27 februari av Bilkåristen

IMAG0985Jag vill berätta lite om min helg i Älvdalen. Jag var där och körde bandvagn för vinterkörning och det var en riktig, riktig upplevelse… Miljön. Känslan. Kraften. Och lärdomen. Vi fick köra i snö efter karta och kompass och leta oss fram till nästa koordinat. Det var inte alls helt lätt… Gäller att ha ögat och förståndet med sig och att stanna och vända om det inte kändes rätt. För snö är förrädisk, vad som finns under…. Men vi hade superbra instruktörer som vägledde oss uppför berg och ner i branta dalar. Det var en lärdom hur man kör i snö och inte välta, att köra med förståndet ock känslan, i skog och natur. Sen fick vi sjukvårdsutbildning, som jag anser att alla behöver ha. Den var jättebra. Men sumeringen av allt så va det väldigt intensivt, upp tidigt och isäng sent, för att hinna lära sig så mycket som möjligt. Skulle behöva lära mer om karta och kompass som är väldigt väldigt viktigt. Vill tacka för att jag fått äran att få ta denna utbildning.

Björn Pettersson, Hofors bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren