Östersundskåren på äventyr…

Skrivet den 11 juni av Bilkåristen

10367601_564411117013191_979427121401154543_n
I förra veckan genomförde vi en ”kårkväll” för både medlemmar och intresserade/potentiella medlemmar i Östersund. Ett femtontal personer gav sig iväg på vad som skulle visa sig bli en ganska äventyrlig kväll i strålande solsken.

Just då pågick en central grundkurs för bandvagnsförare och personal från den utbildningen visste att det fanns outnyttjade resurser i vårt närområde. Innan A4 avrustades så byggdes en teknikbana med fasta hinder i vårt närområde. Efter lite efterforskningar så visade det sig att den finns kvar och dessutom fortfarande ägs av Kronan. Efter ett telefonsamtal så ändrades kvällens planer och vi styrde våra aktiviteter dit istället.

Våra förare fick en nyttig teknikutbildning och våra besökare fick verkligen uppleva vad våra fordon klarar av. Efter en timmes åkning så styrde vi hemåt och valde då givetvis att köra genom Dagsådalen, för att besökarna skulle få känna på lite terrängåkning också. Branta backar och leriga vägar kan få vem som helst att dra på smilbanden!

Både på vägen ut och hem så genomfördes taktiska stopp på flera ställen i centrum. En enkel men ytterst effektiv rekryteringsåtgärd. Man hinner knappt kliva ur vagnarna innan folk kommer fram och ställer frågor.

Nästa gång vi träffas blir på ”Trolling mot cancer” i västra Jämtlands fjällvärld. Östersunds Bilkår finns på plats för att rekrytera och berätta om vad vi gör och kan tillsammans med FMCK Välkomna dit den 14/15 juni. https://www.facebook.com/groups/610872318955356/?fref=ts

Janne Näsvall

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren