Östersundskåren på äventyr…

Skrivet den 11 juni av Bilkåristen

10367601_564411117013191_979427121401154543_n
I förra veckan genomförde vi en ”kårkväll” för både medlemmar och intresserade/potentiella medlemmar i Östersund. Ett femtontal personer gav sig iväg på vad som skulle visa sig bli en ganska äventyrlig kväll i strålande solsken.

Just då pågick en central grundkurs för bandvagnsförare och personal från den utbildningen visste att det fanns outnyttjade resurser i vårt närområde. Innan A4 avrustades så byggdes en teknikbana med fasta hinder i vårt närområde. Efter lite efterforskningar så visade det sig att den finns kvar och dessutom fortfarande ägs av Kronan. Efter ett telefonsamtal så ändrades kvällens planer och vi styrde våra aktiviteter dit istället.

Våra förare fick en nyttig teknikutbildning och våra besökare fick verkligen uppleva vad våra fordon klarar av. Efter en timmes åkning så styrde vi hemåt och valde då givetvis att köra genom Dagsådalen, för att besökarna skulle få känna på lite terrängåkning också. Branta backar och leriga vägar kan få vem som helst att dra på smilbanden!

Både på vägen ut och hem så genomfördes taktiska stopp på flera ställen i centrum. En enkel men ytterst effektiv rekryteringsåtgärd. Man hinner knappt kliva ur vagnarna innan folk kommer fram och ställer frågor.

Nästa gång vi träffas blir på ”Trolling mot cancer” i västra Jämtlands fjällvärld. Östersunds Bilkår finns på plats för att rekrytera och berätta om vad vi gör och kan tillsammans med FMCK Välkomna dit den 14/15 juni. https://www.facebook.com/groups/610872318955356/?fref=ts

Janne Näsvall

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren