Östersund ute på spontanrekrytering

Skrivet den 09 mars av Bilkåristen

Idag genomförde vi en spontan insats för att locka nya medlemmar till vår lokala kår.
Fem medlemmar, inklusive vår första nytillkomna ungdom, gav sig ut på ”stan” i en TGB13, en TGB30 och en bandvagn, för att väcka lite uppmärksamhet. Första stoppet blev i Dagsådalens läger, där Military Weekend genomfördes av Försvarsutbildarna. En kort beskrivning av vår verksamhet följdes av intresserat besiktigande av våra fordon.

20140309_145323_resizedDärefter passerade vi våra två köpcentra med en timmes stopp på respektive plats. Många barnfamiljer stannade och tittade och barnen fick prova lite radiosamband i bandvagnen. Vi avslutade dagen med en kanske inte helt godkänd parkering i ”vinterstaden” där vi nästan lyckades med att rekrytera en hel familj.

Många som kom fram och pratade sa samma sak som alltid:
Finns ni kvar här i Östersund?
Så även om vi inte får några nya betalande medlemmar på grund av dagens insats, så har vi i alla fall låtit visa att vi finns! Nästa gång vi åker ut, vilket blir nästa helg, så tror vi att det blir ännu bättre.
Sportlovets sista dag spenderar jämtarna tydligen någon annanstans än ute på stan.

Janne Näsvall i Östersundskåren

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren