Östersund ute på spontanrekrytering

Skrivet den 09 mars av Bilkåristen

Idag genomförde vi en spontan insats för att locka nya medlemmar till vår lokala kår.
Fem medlemmar, inklusive vår första nytillkomna ungdom, gav sig ut på ”stan” i en TGB13, en TGB30 och en bandvagn, för att väcka lite uppmärksamhet. Första stoppet blev i Dagsådalens läger, där Military Weekend genomfördes av Försvarsutbildarna. En kort beskrivning av vår verksamhet följdes av intresserat besiktigande av våra fordon.

20140309_145323_resizedDärefter passerade vi våra två köpcentra med en timmes stopp på respektive plats. Många barnfamiljer stannade och tittade och barnen fick prova lite radiosamband i bandvagnen. Vi avslutade dagen med en kanske inte helt godkänd parkering i ”vinterstaden” där vi nästan lyckades med att rekrytera en hel familj.

Många som kom fram och pratade sa samma sak som alltid:
Finns ni kvar här i Östersund?
Så även om vi inte får några nya betalande medlemmar på grund av dagens insats, så har vi i alla fall låtit visa att vi finns! Nästa gång vi åker ut, vilket blir nästa helg, så tror vi att det blir ännu bättre.
Sportlovets sista dag spenderar jämtarna tydligen någon annanstans än ute på stan.

Janne Näsvall i Östersundskåren

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren