Order och kontraorder på AÖ15

Skrivet den 30 augusti av Bilkåristen

sprint

Fredag.

Vaknade upp till fantastiskt väder. Strålande sol och inte ett moln på himlen. Det verkade bli en riktigt bra dag, ända fram tills regnet kom. Tack och lov så varade det inte så länge och vi kunde njuta av solen resten av dagen. Efter en lång dag av kortare körningar inom området så kom det vi väntat på.

Den skademarkör som kom med helikoptern vid 17-tiden skulle tillbaka till Kvarn varifrån han hade kommit. En resa som tar ca tre timmar enkel väg. Sagt och gjort, jag packade in hans material i sprintern och vi drog iväg. Halvvägs dit kommer kontraordern. Fortsätt till Kvarn, men ta med dig deras samtliga markörer och kom tillbaka till Såtenäs. Det är alltid kul att få komma ut och se nya ställen jag inte varit på innan och träffa nya människor. Det är väl det som är den stora fördelen med att få komma ut på den här typen av jobb. Men nu är jag trött och behöver komma i säng för snart ska jag upp igen och hämta ännu fler skademarkörer som ska förgylla tillvaron för all sjukhuspersonal. Tack för idag.

Lördag.

Efter frukosten gav vi oss iväg ner till Göteborg, jag och Anders Tevdal, för att hämta upp ytterligare ett gäng skademarkörer till Såtenäs. Väl tillbaka igen så var det dags för lunch. Tänk vad tiden går fort när man har roligt. Efter lunchen så körde vi markörerna till kasernen där de skulle bo. Men nästan direkt efter att de kommit dit så fick de skador av blågul och avlämnades vid akutintaget. Vi körde dit den ena efter den andra tills alla var inlagda. Därefter började de komma ut igen efter att momenten var över. Vi körde tillbaka dem till sminkrummet och de fick nya skador. Så höll vi på tills klockan åtta på kvällen. Sen tyckte blågul att det var läge för en paus och vi fick äntligen återvända till logementet. Trötta men glada för att vi har kunnat hjälpa till med det vi kan för att sjukhuset ska få en givande övning. Så var lördagen slut och jag längtar redan tills imorgon. Sov snabbt, god natt!!!

Rex Kongo, bilkårist på plats

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren