Nya instruktörer samlade på Väddö

Skrivet den 08 augusti av Bilkåristen

bild
Idag har några av Bilkårens nyaste och blivande instruktörer samlats på Väddö skjutfält för en pusselbit i deras kompetensverktygslåda. IK återsamling är benämningen på detta dygn då det är meningen att man ska få koll på Bilkåren som organisation, våra uppdrag, vad vi styrs av, ersättningar, kurskompendier, utbildningsstegar, utbildningsmaterial och en mängd andra detaljer som man behöver ha koll på när man ska börja jobba ute på våra kursplatser.

Det är utbildningssektionen som håller i denna samling och sju deltagare är på plats. Det finns massor av tankar och funderingar när man är ny och meningen är ju att man som ny instruktör ska känna sig bekväm i sin roll och veta var man hittar olika saker. Trygga instruktörer ger förutsättningar för bra utbildningar och känner man sig trygg och bekväm blir det också roligare att tjänstgöra på kurser.

Förutom en massa information har vi också grupparbetet och diskuterat vad som kännetecknar en bra instruktör, vad det innebär att vara föregångsman och delat tips och erfarenheter. Första dagen avslutades med en diskussion om vilka förväntningar och farhågor man har inför att man ska börja tjänstgöra så småningom.

Vi hälsar våra nya och blivande instruktörer välkomna i instrukörsgänget!

Eva Blomqvist

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren