Nu kör vi!

Skrivet den 21 maj av Bilkåristen

Om en vecka startar krisberedskapsveckan. Många av Bilkårerna i landet är i full gång med planering.

Idag på morgonen släppte MSB broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. I början av nästa vecka landar broschyren hos alla hushåll i hela landet. Det är länge sedan en så stor nationell satsning gjordes. Är du nyfiken och inte vill vänta till den ramlar ned i din brevlåda kan du läsa den här.

Många kårer har kört igång med studiecirkeln om krisberedskap och totalförsvar. Det är ju ett fantastiskt bra sätt att höja kompetensen inför krisberedskapsveckan. Till alla er vill jag säga; Bra jobbat! Ert engagemang och er vilja att vara med betyder mycket för Bilkåren.

Under krisberedskapsveckan ser jag fram emot att få prata krisberedskap, totalförsvar och Bilkår med många människor. Att få fokusera en vecka på dessa viktiga ämnen är väldigt positivt!

Vi ska även rekrytera medlemmar till alla de uppdrag vi har. Givetvis ska vi rekrytera till våra militära och civila befattningar, men vi ska också rekrytera blivande styrelseledamöter och funktionärer till våra andra verksamheter. Den här chansen ska vi inte missa!

Inför vecka 22 har många kårer beställt nytt rekryteringsmateriel och det är nu på väg ut till kårerna. Det finns nya informationsbroschyrer om Motor- och transportenheter och polisuppdraget och nya affischer speciellt för detta, men det kanske bästa materialet för just denna vecka är temanumret av Bilkåristen som kom ut förra veckan. Den presenterar både Bilkåren, våra uppdrag och ger en bild över totalförsvarsfrågorna.  De kårer som anmält in aktiviteter har också fått en laddning av vår lilla give-away till dem som är lite mer intresserade av medlemskap.

Under krisberedskapsveckan, med start nästa måndag, kommer vi att släppa ett antal kortare filmer i sociala medier. Jag hoppas att ni alla är redo att hjälpa till att sprida dessa.

Med positiv attityd, glädje, kunskap och nyfikenhet kommer vi kunna ta Bilkåren ytterligare ett gigantiskt kliv framåt under krisberedskapsveckan! Ta chansen och var med!

Malin Dreifaldt

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren