Nu kör vi!

Skrivet den 21 maj av Bilkåristen

Om en vecka startar krisberedskapsveckan. Många av Bilkårerna i landet är i full gång med planering.

Idag på morgonen släppte MSB broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. I början av nästa vecka landar broschyren hos alla hushåll i hela landet. Det är länge sedan en så stor nationell satsning gjordes. Är du nyfiken och inte vill vänta till den ramlar ned i din brevlåda kan du läsa den här.

Många kårer har kört igång med studiecirkeln om krisberedskap och totalförsvar. Det är ju ett fantastiskt bra sätt att höja kompetensen inför krisberedskapsveckan. Till alla er vill jag säga; Bra jobbat! Ert engagemang och er vilja att vara med betyder mycket för Bilkåren.

Under krisberedskapsveckan ser jag fram emot att få prata krisberedskap, totalförsvar och Bilkår med många människor. Att få fokusera en vecka på dessa viktiga ämnen är väldigt positivt!

Vi ska även rekrytera medlemmar till alla de uppdrag vi har. Givetvis ska vi rekrytera till våra militära och civila befattningar, men vi ska också rekrytera blivande styrelseledamöter och funktionärer till våra andra verksamheter. Den här chansen ska vi inte missa!

Inför vecka 22 har många kårer beställt nytt rekryteringsmateriel och det är nu på väg ut till kårerna. Det finns nya informationsbroschyrer om Motor- och transportenheter och polisuppdraget och nya affischer speciellt för detta, men det kanske bästa materialet för just denna vecka är temanumret av Bilkåristen som kom ut förra veckan. Den presenterar både Bilkåren, våra uppdrag och ger en bild över totalförsvarsfrågorna.  De kårer som anmält in aktiviteter har också fått en laddning av vår lilla give-away till dem som är lite mer intresserade av medlemskap.

Under krisberedskapsveckan, med start nästa måndag, kommer vi att släppa ett antal kortare filmer i sociala medier. Jag hoppas att ni alla är redo att hjälpa till att sprida dessa.

Med positiv attityd, glädje, kunskap och nyfikenhet kommer vi kunna ta Bilkåren ytterligare ett gigantiskt kliv framåt under krisberedskapsveckan! Ta chansen och var med!

Malin Dreifaldt

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren