Nu är vi igång!

Skrivet den 18 april av Bilkåristen

11146598_861490733932792_1070522395245446115_o

Kursledningen på Bilkårens GU-F i Skövde har startat upp utbildningen för 30 nya specialister till hemvärnet. Efter ett par intensiva dagar med förberedelser så drog vi igång utbildningen under lördagen. 30 st förväntansfulla och taggade elever är på plats. Snart är det söndag middag och vi har bland annat redan hunnit med exercispass, inre-tjänst, tillpassning av stidsväst, verksamhetssäkerhet och fysiskt stridsvärde. Efter middagen på söndagen startade de upp med två dagar med sjukvårdsutbildning och direkt på det vapentjänst i tre dagar! GU-Fen är inte en utbildning för den som vill ha två lugna veckor…

Vi i kursledningen ser fram emot två intensiva och roliga veckor på Bilkårs GU-F:en. Man kan också följa oss på Bilkårens Facebook sida.

 //Daniel Lundh
Allmäninstruktör

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren