Nu är det på riktigt!

Skrivet den 10 juni av Bilkåristen

Den uppmärksamma läsaren av denna blogg har ju under några år kunna läsa om de olika kursstegen som jag gått för att bli bandvagnsinstruktör. ÄNTLIGEN kan man ju nu utropa när man kommer till en bandvagnskurs och får äran att ta dessa oskrivna blad till blivande bandvangsförare och lotsa dem genom sin utbildning.

Efter nästan 25 veckors utbildning står man nu där och skall med hjälp av det man lärt sig kunna hjälpa dem i sin lärprocess och sen göra en bedömning av hur det gått. Och det är lika roligt som jag trodde. Alla dessa härliga engagerade människor som väljer att lägga tid och kraft för att bygga vårt frivilliga försvar, som kämpar på även när det är motigt. Ibland för kallt och ibland för varmt, ibland för tidigt på morgonen och någon gång för sent på kvällen. Men nästan alltid med gott humör. Till detta fyller vi på med lite härliga kollegor som kämpar på med ett fantastiskt stöd när man nu kommer som ny och har massor av frågor hur allt ska gå till för att bli så bra som möjligt.

En process har kommit en bra bit på väg där jag fått möjligheten att utvecklas, både som pedagog, förare och människa. Sen att jag på vägen fått en mängd nya vänner (och någon enstaka som kanske bara kan räknas som bekant 😉 ) är ju en fantastisk bonus. Så på väg hem från min andra kurs som instruktör passar jag på att skicka ett stort tack till alla er som på olika sätt hjälpt mig på vägen med kunskaper, livserfarenhet, stöttning och inte minst familjens stora tålamod.

Och så hoppas jag att vi syns där ute i kursvärlden, ni blivande bandvagnsförare, nuvarande instruktörer och du som också vill hänga på och göra motsvarande resa.
Håkan Ferner, Bandvagnsinstruktör från Kronobergs Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren