Nationell arena gör oss starkare

Skrivet den 16 mars av Bilkåristen

Igår träffades kårchefer från hela landet i en nationell arena över teams. På kvällens dagordning stod omvärldsläget, dialog om Bilkårens verksamhet samt dialog träffar i mindre grupper där vi fokuserade på att lära känna och dela goda exempel. Det var uppskattat!

Under gårdagskvällen var fokus på ”Ring en medlem” och där Peter Tuvegård medverkade och berättade upplägget. Just konceptet att ringa en medlem stärker relationen mellan medlemmar och Bilkåren. Det var flera kårer som inte hunnit anmäla sig men det går att omgående hänga på och kontakta Peter.

Bakgrunden till att den digitala nationella arenan införts är för att fortsätta stärka relationerna mellan alla kårer och centralstyrelsen, att kunna dela information och ställa frågor men också att förstärka vår förmåga att ses på ett enkelt sätt då det vid en akut situation bidrar till vår förmågehöjning. Tack alla för en fin och givande träff!

Ida Texell, Riksbilkårchef

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren