Nationell Arena för samtal med kårchefer

Skrivet den 30 november av Bilkåristen

Jag har inlett mitt uppdrags om Riksbilkårchef genom att lyssna på våra kårchefer. Våra samtal har innehållit mycket information, kloka reflektioner, skratt, några bekymmersrynkor men framförallt goda förslag och tankar om nuläge och vägen framåt. Samtalen lägger en god lägesbild i hur läget är i hela vårt land och mynnat ut i att vi dragit igång en nationell arena som komplement till kårchefsträffar.

Igår genomfördes första nationella arena då Bilkårens centralstyrelse och alla kårchefer i hela Sverige träffades för ett samtal om omvärldsläge, totalförsvar och Bilkårens verksamhet 2023. Ett viktigt samtal om försvarsvilja, samarbete och framtid. Som Riksbilkårchef är jag mycket stolt att få vara del av allt gott och viktigt som görs. Vi kommer ses regelbundet och skapa en tydligare och gemensam lägesbild. Vi behövs.

Ida Texell

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren