Näst sista dagen på Direkt Ledarskap

Skrivet den 15 maj av Bilkåristen

IMAG1168

Nu har jag varit här på Ängesholmen strax utanför Boden i en vecka tillsammans med instruktörskollegan Mats, fd officer på I 19 och numera kompanichef i Hemvärnet, och kursdeltagare från Lottorna, Bilkåren, Fvrf, Sjövärnskåren och Hemvärnet. Kursen började för precis en vecka sedan. Det låg mycket förväntan i luften under första dagens presentationsgenomgång. Och en del pirr i magen inför vad som ska ske.

Ledarskap är ett ämne som engagerar. Alla har erfarenhet av det på något sätt. Vi har ju alla haft chefer, en del som vi tyckt varit bra och andra som mest varit ett hinder. En del har varit eller är chefer och andra vill bli eller är nyfikna på vad som krävs. Det alla deltagare på kursen hade gemensamt var just detta intresse och nyfikenhet inför vad ett ledarskap innebär och att få en bedömning av sin egen förmåga att bli en bra/ännu bättre chef.

Det är en grannlaga uppgift för oss som instruktörer!

Vi ger förutsättningar och möjligheter att få prova på att leda en grupp under omständigheter som är lite mer påfrestande än en normal dag på jobbet. Fältdygn med uppgifter som stör nattsömnen, förflyttning till fots som ställer lite krav på fysisk uthållighet. Uppgifter som gör att jag måste tänka klart, trots tröttheten, kylan och mörkret (dock begränsat så här års på den här breddgraden). Tänk att få prova på detta och samtidigt få feedback från kurskamraterna på sitt agerande. Hur många sådana möjligheter finns det i arbetslivet annars? Hur reagerar och agerar jag under stress? Självkännedom är en bra grund att bygga ett gott ledarskap på.

I morgon är kursen slut och min förhoppning är att kursdeltagarna ska åka hem med nya insikter, erfarenheter och tankar kring sin fortsatta utveckling. Och att de kommer att bli bra chefer, förstås…

Kursen ”Direkt Ledarskap” är en praktisk tillämpning av de kunskaper och insikter man fått från UGL (Utveckling, Grupp, Ledare). Lottorna har huvudmannaskapet för ledarskapsutbildning, precis som vi i Bilkåren har huvudmannaskapet för fordonsutbildning, men kursen är öppen för alla frivilliga försvarsorganisationer. Du ska ha en befattning inom Försvarsmakten och kunna tänka dig att ta dig an en uppgift som chef eller utbilda dig till instruktör. Och jag lovar, du kommer att ha nytta av kursen på många sätt, även i ditt civila liv!

Mer information om kursen och andra ledarskapsutbildningar inom frivilligrörelsen hittar du på www.frivilligutbildning.se .

Inger Karlsson
Bilkårist och instruktör på kursen

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren