Ministern för civilt försvar på besök hos Bilkårens bandvagnskurs

Skrivet den 22 februari av Eva Blomqvist

Idag besökte ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin vår bandvagnskurs på Marma. Besöket inleddes med en presentation om ”Bilkåren, då, nu och i framtiden”. Jag berättade om vår verksamhet och dialog fördes om hur betydelsefull frivilligheten är inom ramen för vårt totalförsvar. Intresset för vårt uppdrag och hur vi genomför insatser och utbildningar var stort. Susanne Wieselgren beskrev därutöver hur vi arbetar med civila avtal och hon beskrev hur vår kursverksamhet bedrivs.

Därefter besökte Carl-Oskar Bohlin vår bandvagnskurs för förare med uppdrag för Polismyndigheten på Marma och efter detta körde ministern bandvagnen i skogen på Marma.

Jag är stolt och glad över den fina verksamhet vi bedriver och jag beskrev hur medlemmar i frivilliga försvarsorganisationer är dedikerade sin uppgift i totalförsvaret. Vi utbildas och övas för vår uppgift i totalförsvaret. Vi bidrar till viktig folkförankring och vi är ett bevis på Sveriges motståndskraft.

På bilden ses Jesper, Annika och ministern.

Tack för fina insatser!

Ida Texell, riksbilkårchef

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren