Min GU-F

Skrivet den 15 augusti av Bilkåristen

guf 1
Jag vill dela med mig av min upplevelse av GU-F kursen som jag gick och som var mycket intressant och lärorik. Vi bodde på marinbasen i Karlskrona, 15 st elever var det som gick kursen och 13 st blev godkända, två var tvungna att avbryta pga av de inte klarade vapentjänsten.
Vi gick igenom sjukvårdstjänst, brandtjänst vapentjänst och CBRN-tjänst, vi var i fält fyra dagar Och hade ett konditionstest, löpning 2km. Max tid var satt på 11.45.

Sammanhållningen i gruppen gjorde att man tyckte det var riktigt skoj och roligt att vara där. Stundtals var vissa pass/övningar vi hade riktigt krävande, så man kände man ville hem, men det var bara att tänka: ”inte många dagar kvar nu. Detta fixar jag.”

Jag har aldrig upplevt militärlivet tidigare så detta var första mötet för mig, att se hur alla intagna på gufen gav 110% och att samarbetet i gruppen var så stark trodde jag aldrig det skulle vara. För mig har denna kurs bara bidragit till att jag vill utbilda mig vidare inom det militära. Bara att få på sig grönkläderna är en skön känsla.

Våran GUF grupp har kontakt med varandra nu efter kursens slut och vi tänkte träffas några stycken och springa en hinderbanelöpningstävling som går i stockholm nu i slutet av augusti. Vi kommmer peppa varandra lika mycket som på gu- kursen för att hela laget ska komma i mål.

Hela uppläggen på kursen tycker jag var bra. Jag hade nog förväntat mig att det skulle vara mer fysiskt krävande än vad de var, men det kan bero på att jag är bra tränad och har pannben för sådan här övningar :-).

Hoppas detta har gett dig en bild på hur jag upplevde GU-F:en. Jag kan bara ge den ++++++.

Hälsningar Robert Wärn, Fagersta
Medlem i Bilkåren Västerås
guf 4

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren