Min GU-F

Skrivet den 15 augusti av Bilkåristen

guf 1
Jag vill dela med mig av min upplevelse av GU-F kursen som jag gick och som var mycket intressant och lärorik. Vi bodde på marinbasen i Karlskrona, 15 st elever var det som gick kursen och 13 st blev godkända, två var tvungna att avbryta pga av de inte klarade vapentjänsten.
Vi gick igenom sjukvårdstjänst, brandtjänst vapentjänst och CBRN-tjänst, vi var i fält fyra dagar Och hade ett konditionstest, löpning 2km. Max tid var satt på 11.45.

Sammanhållningen i gruppen gjorde att man tyckte det var riktigt skoj och roligt att vara där. Stundtals var vissa pass/övningar vi hade riktigt krävande, så man kände man ville hem, men det var bara att tänka: ”inte många dagar kvar nu. Detta fixar jag.”

Jag har aldrig upplevt militärlivet tidigare så detta var första mötet för mig, att se hur alla intagna på gufen gav 110% och att samarbetet i gruppen var så stark trodde jag aldrig det skulle vara. För mig har denna kurs bara bidragit till att jag vill utbilda mig vidare inom det militära. Bara att få på sig grönkläderna är en skön känsla.

Våran GUF grupp har kontakt med varandra nu efter kursens slut och vi tänkte träffas några stycken och springa en hinderbanelöpningstävling som går i stockholm nu i slutet av augusti. Vi kommmer peppa varandra lika mycket som på gu- kursen för att hela laget ska komma i mål.

Hela uppläggen på kursen tycker jag var bra. Jag hade nog förväntat mig att det skulle vara mer fysiskt krävande än vad de var, men det kan bero på att jag är bra tränad och har pannben för sådan här övningar :-).

Hoppas detta har gett dig en bild på hur jag upplevde GU-F:en. Jag kan bara ge den ++++++.

Hälsningar Robert Wärn, Fagersta
Medlem i Bilkåren Västerås
guf 4

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren