Min första ratt – men inte den sista

Skrivet den 28 mars av Bilkåristen

Hej alla glada bilkårister (och även ni andra).
1985 gjorde jag min militärtjänst på F4. Jag lärde mig där att köra lastbil och fick mitt första förarbevis. Jag har genom åren varit medlem i FVRF och har då varit med på olika övningar och kurser och har därigenom kunnat förnya mitt förarbevis. Åren gick och övningarna blev färre. Jag ville hela tiden göra en insats i försvaret. Det roliga var att köra lastbil, men det tråkiga var att i hemvärnet var det bara kvinnliga bilkåren som hade dom uppdragen. Pratade med massa olika folk men det var kört att komma med.

När jag var på en kurs för förnyelse förarbevis på lastbil 2008 så var bla. Yvonne och Marianne instruktörer. De var medlemmar i Lindome bilkår och även dom frågade jag om man kunde vara med. Döm om min förvåning när dom sa att det troligen var på gång. Det skulle vara en extra riksstämma där det skulle röstas om män fick vara med. Jag höll kontakt med Yvonne för att se hur det gick.

Samma dag som stämman var höll jag koll på nätet. När beslutet var taget (innan stämman var över) kom det upp på nätet att det var klart. Jag ringde då genast Yvonne (som inte visste att det var klart) att jag ville bli medlem. Hon var lite frågande men sa då ok. Troligtvis var jag en av dom första att bli medlem av männen.

Nu började en rolig tid. Gick med i hemvärnet och började med att gå en tung terrängbilskurs. Fantastiskt kul. Vinterutbildningen var ännu roligare. Det gick något år och sedan var det dags för bandvagn. Döm om min förvåning när det var OTROLIGT rolig och givande. För att inte prata om vinterutbildningen. Köra bandvagn i snö är något som alla borde prova på :-). Snart är det dags att prova på sprinten, men den är nog inte på långa vägar lika kul.

Häromdagen var det årsmöte med kåren och då fick jag min första ratt. Välförtjänt. 🙂 Skall väl bli några gånger till som man får en sådan. Blev även invald i styrelsen med Info/rekrytering som mitt uppdrag. Passar väl bra när jag även sitter med i Rekryteringsrådet i Elfsborgsgruppen.

Under åren som gått har jag bla. kört hemvärnets instument och packning till Italien och Tyskland. Min kamrat på den resan har varit Maggie och det har funkat kanon. Har även varit med och kört på EU-möten, Melodifestivalen, Barngolfen, Astra Tech, bingolotto och ett otal andra körningar för Volvo och hemvärnet. Har träffat massa härliga nya kompisar. Ångrar inte för en sekund att jag gick med i Bilkåren. Mitt råd till dig som inte är med, GÅ MED.

Tack för visat intresse. 🙂
Christer Andersson, Lindome bilkår
Christer

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren