Min första ratt – men inte den sista

Skrivet den 28 mars av Bilkåristen

Hej alla glada bilkårister (och även ni andra).
1985 gjorde jag min militärtjänst på F4. Jag lärde mig där att köra lastbil och fick mitt första förarbevis. Jag har genom åren varit medlem i FVRF och har då varit med på olika övningar och kurser och har därigenom kunnat förnya mitt förarbevis. Åren gick och övningarna blev färre. Jag ville hela tiden göra en insats i försvaret. Det roliga var att köra lastbil, men det tråkiga var att i hemvärnet var det bara kvinnliga bilkåren som hade dom uppdragen. Pratade med massa olika folk men det var kört att komma med.

När jag var på en kurs för förnyelse förarbevis på lastbil 2008 så var bla. Yvonne och Marianne instruktörer. De var medlemmar i Lindome bilkår och även dom frågade jag om man kunde vara med. Döm om min förvåning när dom sa att det troligen var på gång. Det skulle vara en extra riksstämma där det skulle röstas om män fick vara med. Jag höll kontakt med Yvonne för att se hur det gick.

Samma dag som stämman var höll jag koll på nätet. När beslutet var taget (innan stämman var över) kom det upp på nätet att det var klart. Jag ringde då genast Yvonne (som inte visste att det var klart) att jag ville bli medlem. Hon var lite frågande men sa då ok. Troligtvis var jag en av dom första att bli medlem av männen.

Nu började en rolig tid. Gick med i hemvärnet och började med att gå en tung terrängbilskurs. Fantastiskt kul. Vinterutbildningen var ännu roligare. Det gick något år och sedan var det dags för bandvagn. Döm om min förvåning när det var OTROLIGT rolig och givande. För att inte prata om vinterutbildningen. Köra bandvagn i snö är något som alla borde prova på :-). Snart är det dags att prova på sprinten, men den är nog inte på långa vägar lika kul.

Häromdagen var det årsmöte med kåren och då fick jag min första ratt. Välförtjänt. 🙂 Skall väl bli några gånger till som man får en sådan. Blev även invald i styrelsen med Info/rekrytering som mitt uppdrag. Passar väl bra när jag även sitter med i Rekryteringsrådet i Elfsborgsgruppen.

Under åren som gått har jag bla. kört hemvärnets instument och packning till Italien och Tyskland. Min kamrat på den resan har varit Maggie och det har funkat kanon. Har även varit med och kört på EU-möten, Melodifestivalen, Barngolfen, Astra Tech, bingolotto och ett otal andra körningar för Volvo och hemvärnet. Har träffat massa härliga nya kompisar. Ångrar inte för en sekund att jag gick med i Bilkåren. Mitt råd till dig som inte är med, GÅ MED.

Tack för visat intresse. 🙂
Christer Andersson, Lindome bilkår
Christer

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren