Mello + Bilkåren = SANT!

Skrivet den 02 mars av Bilkåristen

mello Här kommer några rader från Skaraborgs Bilkår som är med och kör på Melodifestivalens Andra chansen på Sparbanken Lidköping Arena. Vi är totalt sju förare som är igång och kör i olika pass under tisdag till söndag denna vecka. Framförallt är det transporter till och från Skövde C till hotellen i Skara och Lidköping samt till Arenan som gäller. Men i torsdags gick den stora kommunfesten av stapeln och vi var då fyra förare som fick den stora äran att hämta artisterna vid hotellen och köra dem till festlokalen på restaurang Galejan. Efter att ha synkat ihop oss om färdväg, tidsschema mm så bar det iväg och vi hämtade upp mycket glada och ödmjuka artister och transporterade dem till festen. På plats var det självklart vid röda mattan vi släppte av dem! Detta gjorde vi så bra att vi efteråt fått beröm av Live Nation för mycket väl utfört arbete, bäst hittills på hela Mello-turnén!! Därför sträcker vi nu lite extra på oss och insuper berömmet vi fått 😊. Men än är det inte över så vi fortsätter nu arbetet i några dagar till och gör vårt bästa för att upprätthålla den standard vi haft hittills!

Victoria Aronsson, Skaraborgs Bilkår

Från kommunfestkörningen, från vänster: Eva Nilsson, Pernilla Ehn-Blomqvist, Victoria Aronsson och Annica Bruksman.
mello Skaraborg

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren