Mello + Bilkåren = SANT!

Skrivet den 02 mars av Bilkåristen

mello Här kommer några rader från Skaraborgs Bilkår som är med och kör på Melodifestivalens Andra chansen på Sparbanken Lidköping Arena. Vi är totalt sju förare som är igång och kör i olika pass under tisdag till söndag denna vecka. Framförallt är det transporter till och från Skövde C till hotellen i Skara och Lidköping samt till Arenan som gäller. Men i torsdags gick den stora kommunfesten av stapeln och vi var då fyra förare som fick den stora äran att hämta artisterna vid hotellen och köra dem till festlokalen på restaurang Galejan. Efter att ha synkat ihop oss om färdväg, tidsschema mm så bar det iväg och vi hämtade upp mycket glada och ödmjuka artister och transporterade dem till festen. På plats var det självklart vid röda mattan vi släppte av dem! Detta gjorde vi så bra att vi efteråt fått beröm av Live Nation för mycket väl utfört arbete, bäst hittills på hela Mello-turnén!! Därför sträcker vi nu lite extra på oss och insuper berömmet vi fått 😊. Men än är det inte över så vi fortsätter nu arbetet i några dagar till och gör vårt bästa för att upprätthålla den standard vi haft hittills!

Victoria Aronsson, Skaraborgs Bilkår

Från kommunfestkörningen, från vänster: Eva Nilsson, Pernilla Ehn-Blomqvist, Victoria Aronsson och Annica Bruksman.
mello Skaraborg

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren