Med två vänsterkängor i packningen

Skrivet den 29 juni av Bilkåristen

Att starta sommaren med kurs var ett bra val, 10 dagar på Ledningsregementet i Enköping som bjöd på fint väder nästan hela tiden då jag tillsammans med ca 10 kurskamrater avverkade kursen lasthantering / Marsch & Transport bidrog ju till att upplevelsen blev så  bra som man hade hoppats på.

Att gå på kurs är intensivt, lärorikt och så många nya bekantskaper man får! Dessa kurser krävde också en rätt diger utrustningslista och jag packade flitigt efter vad som stod på denna som vi fått ifrån kurschefen innan. Jag brukar få lite stöttning utav min 5 åriga schäfer när jag ska göra något nytt eller något som han blir intresserad utav, så även denna gång, med skeptisk blick följde han mig hack i häl då jag plockade ner min utrustning, jag såg på honom att han visste vad som var på gång. Han klev i sakerna, låg på sakerna och flyttade på sakerna men jag fick ihop det jag skulle, trodde jag.

Efter en behaglig tågresa till Enköping blev jag upphämtad av adjutanten Susanne som körde mig till logementet och där mötte jag några utav kurskamraterna som anlänt denna lördag. Jag etablerade mig med sängkläder, hängde in mina kläder och så vidare. Det blev en lugn lördagkväll men nya och gamla bekantskaper som dök upp och fyllde upp skåp och sängar. Kvällen kom tidigt och klockan ställdes för att hinna få frukost mm innan uppställningen dagen därpå.

kängor

Jag sov gott denna första natt och när klockan ringde var det bara upp och hoppa, ta fram grönkläder mm. När jag kom så långt som att kängorna skulle på tyckte jag att det såg lite underligt ut där de stod tillsammans på golvet. Jag tittade, lyfte och tittade och tittade på dem igen på golvet – nej! Nej! Det var två vänsterkängor!! En sommar och en vinterkänga. Jaha, inget att göra, det fick bli gummistövlar på helt enkelt, det var ju söndag så något förråd fanns det ju inte öppet eller om möjligheten att få låna något fanns visste jag ju inte ännu.

Kände att det skulle bli mycket svettigt att gå med stövlar i 10 dagar men om det inte gick att lösa så hade jag ju ändå något på fötterna och tankarna gick till min hund, där fick jag för att jag åkte iväg.

Men det som är så fantastiskt är att på dessa kurser finns strålande, glada och hjälpsamma adjutanter så också i detta fallet. Jag förklarade bekymret för dem, Susanne och Carin som lyssnade och tog till sig problemet. En dag senare när eftermiddagsfikat levererades kom det även ett par svarta, underbara kängor – vilken lättnad!

Så nu var jag lätt och luftig om fötterna och kurserna kunde löpa på utan att behöva smälta bort i ett par gummistövlar.

lastväxlare

Kursen lasthantering bestod av smått och gott från sådant man tidigare lärt sig och utmynnade i bra repetition och roliga övningar samt praktiserande av färdigheter med rullflakshantering, lasthantering, säkring av last, kranhantering mm. Kursen byggde vidare och gick över till Marsch och Transport där vår grupp fick stifta bekantskap med packgruppschefer och genomförde en övning som varade i ca 2 dagar med övernattning på annat logement. Att hantera sin lastbil, backande utan speglar, byta flak bland tallar på nästan obefintliga vägar, camouflera ekipagen, köra efter noter eller koordinater, lösa problem, samarbeta med olika personligheter var bara något utav kursens innehåll. Varvat med mycket skratt, stöttande av både kurskamrater, instruktörer och kurschefer gör att man orkar mycket mer än man tror, kvällarna på logementet var ibland sena men det uppvägdes ändå av att vi hade det så roligt tillsammans. Och som vanligt lämnar man kursen med lite vemod i hjärtat, vissa personer kanske man inte träffar igen, vissa när man minst anar – så är det att gå på kurs

Lollo, Skaraborgs Bilkår

gruppbild LT

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren