Med fordon äldre är 30 år

Skrivet den 01 mars av Bilkåristen

I lördags var det dags för den 29de upplagan av ”Kalldrage” – Umeå Veteransbilsällskaps (UVS) ”Vinter-veteran-Orienterings-tipsrunde-rally” för fordon äldre än 30 år – och vi i Umeå Bilkår var självklart på plats, med en TGB20, för att försvara vår 3dje plats från förra årets upplaga 😄 ”Rally-slingan” är ca 15 mil lång, uppdelad i 2 eller 3 delsträckor, den går oftast på mycket smala, hala, krokiga, backiga, tidvis ödsliga men mycket vackra vägar och efter slingan finns det på väldigt många ställen publik som fikar, grillar, vinkar, fotar och bara njuter av de fordon som invaderar de små byavägarna – 107 startande ekipage i år, varav 2 stycken mopeder (burr)!

Jag hade hoppats på större uppslutning från våra medlemmar när vi fick klartecken av Västerbottensgruppen att även i år få låna ett fordon för att vara med och visa upp oss, men med tanke på den tråkiga pandemin så var det nog lika bra att vi inte var fler än undertecknad, Jens, min dotter Maia och hennes kompis i fordonet.  Men till vår hjälp hade vi fler medlemmar – Christina, Josefine, Mia, Jeanette, Patrik bl a – i en messengergrupp där vi i fordonet fick hjälp med frågorna.

Tävlingsmomenten i år var fler än förra året, men frågorna var färre då UVS tagit hjälp av radiokanalen Pop&Rock för att ställa frågorna, allt för att de tävlande inte skulle behöva stanna efter vägen vid uppsatta frågeskyltar. Starten gick 9.30, frågorna ställdes mellan 10.30 – 12.15. Övriga moment var, såklart, att klara av att orientera oss efter anvisade noter, att hitta 24 bokstäver som i slutänden skulle bli en mening med 5 ord – ”UVS gillar alla gamla fordon” var meningen de sökte och den klurade Josefine ut! – samt ett bildsök där vi skulle hitta 16 fotograferade objekt efter vägen. Jens gav sig på bilderna redan innan vi hade åkt iväg och tack vare att han hade kört sopbil för några år sen i det område som en del av sträckan gick igenom och jag bor i Vännäs som var en stor del av den avslutande sträckan så var det inte så många bilder som vi faktiskt var tvungna att riktigt leta efter. Den bild vi kände var mest hopplös var en översnöad sten!! ”Den hittar vi ju aldrig sa vi” och skrattade gott, men nog tusan hittade vi av den också – vilken lycka!! 😄

I år, av 107 startande ekipage, så kom vi på en delad 2:a plats – bara 1 poäng från en 1:a plats!!

Jag är mäkta stolt över mina duktiga medlemmar som levererade svar på svar – jag satt ju bara och körde och levererade bokstäverna och frågorna till Jens. Jens hade emellanåt ett jäkla sjå med sin ”sekreterar- och messengersgruppsuppdaterar-uppgift”, men han klarade den med bravur!

Vi kommer självklart att vara med på detta nästa år också, om jag så ska ställa upp själv! För det är så välarrangerat av UVS så det är en fröjd att vara med och ännu större fröjd är det ju, såklart, att komma på prispallen, fast jag inte är en tävlingsmänniska.

För er som vill se hur det såg ut på startplats på CircleK i Vännäsby så var MOS (Motorblog of Sweden) på plats; https://www.youtube.com/watch?v=BxGtXzRUcpU

Kattis Hennström, kårchef Umeå Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren