Många viktiga samtal i Sälen

Skrivet den 17 januari av Eva Blomqvist

Årets Rikskonferens bestod av tre dagar med fokus på Sveriges säkerhet, Att bygga ett totalförsvar och Att skydda demokratin.Statsministern inledde konferensen med att prata om vikten av att skydda samhällsviktig verksamhet, demokrati och frihet. Regeringen fastslår i säkerhetsstrategin att det inte finns något viktigare än att skydda vårt land o våra gränser. Statsministern beskrev också hur det globala säkerhetsläget har försämrats.

Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, började med att berätta att han följer det svenska tv-serien ”Vår tid är nu”.  Norden är ett föredöme i fredsarbete. Norge, Sverige och Danmark har krigat med varandra i flera hundra år. Nu lever vi i fred med varandra. Sverige är det land som Nato har mest samarbete med, men Sverige är inte medlem i Nato. Det är ett svenskt beslut som Nato respekterar.

Dag två, med temat ”Totalförsvar” innehöll bl.a. många diskussioner utifrån Försvarsberedningens rapport, Civilt försvar och Försvarsvilja. Under dagen hade jag den stora glädjen att få delta i en diskussion på scenen om hur vi uppnår försvarsvilja. Intresset var mycket stort och jag deltog i både radio- och tv-intervjuer.

H.M.K deltog de två första dagarna och jag och Rikslottachefen, ordförande för Folk och Försvar, Rikshemvärnschefen och Allmänna Försvarsföreningens ordförande fick under en fikapaus berätta om våra organisationer och vår verksamhet för Konungen.

På förmiddagen den sista dagen arrangerade Frivilliga Försvarsorganisationernas Samarbetskommitté (FOS) mc- och snöskoteråkning för deltagarna. Trots kraftig snöblåst tog både ambassadörer, räddningschefer, överdirektörer m.fl chansen att besöka oss för att åka i snön och prata frivillighet. Ett mycket lyckat arrangemang som FMCK ordnade galant.

Seminarierna under dagen handlade om ”Att skydda demokratin”.

Under konferensen har jag och Ingela Kronlund haft många positiva möten med såväl nuvarande som eventuellt blivande samarbetspartners och uppdragsgivare. Värdefulla dagar med möten inför framtiden.

Malin Dreifaldt, Riksbilkårchef

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren