Många provade på Bilkåren

Skrivet den 01 juli av Bilkåristen

I lördags ordnade Örebro och Karlstads bilkårer en prova-på-dag i Villingsberg. Det blev en succé, om vi får säga det själva. Anledningen att vi valt Villingsberg som plats är dels att det ligger mitt i vårt kårrådsområde men också för att det är en Bilkårens utbildningsplatser. Vi hade också valt dagen för att på söndagen startade en bandvagnskurs där, så vi kunde få hjälp av instruktörerna som var på plats. På det sättet kunde vi erbjuda provkörning av både bandvagn och terrängbil.

Det blev en jättelyckad dag med 24 deltagare från en massa kommuner i våra två län. Förutom att deltagarna fick provköra fordon så hade vi krisberedskapsinformation, tipspromenad med trafikfrågor och information om Bilkåren och våra militära och civila uppdrag/avtal. Alla fick alltså en inblick i alla våra olika verksamhetsområden.

Det var kul att det kom så många och det kommer säkert leda till både fler medlemmar och avtal, men det var också kul att samarbeta mellan kårerna och kursledningen på bandvagnskursen. Tack alla inblandade – vi gör om det nästa år!

Anki Ågren, vice ordförande i Örebro Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren