Man slås av hur förbaskat roligt det är!

Skrivet den 14 februari av Bilkåristen

En nybliven allmäninstruktör kommer till gamla KA5 i Härnösand för att gå IKT-Fordon, ja vad är nu IKT-Fordon? Instruktörskurs tillämpning fordon, jag har innan den här kursen gått instruktörskurser för att bli allmäninstruktör, men i den här kursen ska jag få tillämpa mina instruktörsfärdigheter med avseende på fordonstjänst. Detta som en del av vägen för att bli fordonsinstruktör.

IKT-Fordon går alltid parallellt med en annan kurs, i det här fallet så går den samtidigt som GK vinter TGB30/40 och TLB. Detta för att kunna tillämpa och öva sina färdigheter på ”skarp trupp”, i de tidigare instruktörskurserna så har vi mest övat på varandra. På skarp trupp gäller det att snäppa upp, man kan inte lära ut fel och skarpa elever kräver bra lektioner. Man får försöka sätta sig in i hur man själv vill att det ska vara, jag har ju också gått den här kursen som elev men nu får man ta på sig lite andra glasögon. Sedan så kan jag meddela att en annan utmaning med avseende på ”skarpa elever” är att ”skarpa” i det här fallet inte bara betyder att det är riktiga elever på en riktig kurs utan också att dessa elever är skärpta, de kan redan mycket och har gjort detta förut, dock nu i en ny kontext som är vinterförhållanden.

Det är något speciellt med vinterkurser, att se sex stycken terrängbilar bryta plogvallar med en fantastisk utsikt från Härnön och det vackert belägna skjutfältet. Se en lastbil kuska runt med en bandvagn på flaket på snåriga och hala vintervägar. Blåslampor som lyser upp i vinternatten och sedan den där härliga doften av diesel och förväntningar när order marschfärdiga kommer på den krispiga morgonkvisten.

Jag får mycket goda förutsättningar att hantera de utmaningar som följer med på en sådan här instruktörskurs. Vi är inte många elever som går instruktörskursen så vi får nästintill obegränsat med handledning av mycket erfarna fordonsinstruktörer, får ta del av deras erfarenheter, får tips om hur man kan hantera den ökade komplexiteten som kommer med fordonstjänsten till skillnad från att t.ex. öva marschanträden på en grundutbildning. En stor del av behållningen är också att få se och vara med när de andra instruktörerna arbetar, hur de gör och varför.

Att få vara en del av instruktörslaget ger många intressanta erfarenheter men man slås också av hur förbaskat roligt det är!

För det är just det, roligt, min förhoppning är att dessa otroligt duktiga instruktörer ska bli mina kollegor en dag, och ja, då är det mycket motiverande att ”målbilden” är så otroligt positiv.

Det jag kan sammanfatta mina erfarenheter med i slutet på den här kursen är faktiskt just motivation, lösningsorientering och glädje. Glädjen över att möta nya människor, möta instrukörer och möta nya elever, jag vet inte om jag har haft tur men i alla fall på den här GK Vinter så har det varit ett otroligt trevligt och driftigt gäng. Men också dela med sig av sin egen glädje i framförallt fordonstjänsten (till och med vid slutvård). Det finns något väldigt härligt med den lösningsorienterade andan som genomsyrar verksamheten – vi löser det. Nu är jag, om något, klart motiverad att fortsätta utbildningsstegen för att bli fordonsinstruktör! Framåt, framåt!

Från ett snart upptinat Härnösand, 20190214

Carl Ögren, Uppsala Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren