Man kan göra mycket och jag tycker att man ska göra något

Skrivet den 28 juli av Bilkåristen

I söndags kl.02 startade min resa mot Färila, Ljusdal. Som bilkårist och med ett civilt avtal med Polismyndigheten så visste jag att man säger inte nej, när polisen önskar hjälp. Så väl på plats kl.11 träffade jag Eva Nyander (också bilkårist)  som jag skulle jobba med. Vi anmälde vår närvaro på staben och fick snabbt våra körorder.

I utkanten av de fyra brandområdena fanns spärrvakter som inte kunde lämna platsen. Dessa skulle ha lunch och middag. Vår rundresa gick innanför det avspärrade området. Det gällde att ha ögonen öppna. För skulle det blossa upp en brand, så skulle vi rapportera detta och åka därifrån. Flera evakuerade byar åkte vi igenom. Det var en märklig känsla. Även där skulle vi ha koll. Trots spärrvakter, så hade det synts obehöriga vid husen. Som tur var slapp vi sådana personer.

Tredje dagen blev väldigt körig. Vi gav oss iväg på rundan. Vid ett ställe längs med vägen brann det, 20×4 meter. Kraftig rök, men vi såg att det gick och köra vidare. Senare mötte vi upp två hungriga poliser. Satte oss själva och åt. Då löd meddelandet att vägen vi kom från var avstängd. Sagt och gjort så fick det bli en skogsväg hemåt (till en badplats vi tidigare sett ut)

Där kom vi inte långt förrän vi stötte på patrull. Tjejen log brett när hon såg oss. ”Där är ni ju”, killen avrapporterade till basen att vi setts. Vi fick pga kraftig rök, vid vår badplats, återigen ta en omväg. Inne på staben drog dom en lättnandes suck då vi visade oss. ”Vi har varit så oroliga att ni kört in i rökområdet”.

Ingen mobiltäckning och ingen Rakel. så kontakta oss var lönlöst. När båda två landat efter att ha fått information om läget, så konstaterade vi att ingen haft en tanke på att bli rädda.

På torsdagen överlämnade vi arbetet till två andra bilkårister och reste hemåt. Det jag tar med mig ifrån den största branden på väldigt många år är:

– Sammanslutning. Alla gör något för de hårt arbetande brandmän, piloter, poliser mm.
– Engagemang. Alla vill hjälpa till på något sätt.
– Styrkan att göra något syntes hos alla.
– Glädje, leende och vänlighet. Konstigt? Nä inte alls. Det är ett leende och vänliga ord som gör att man orkar en dag till.

Att vara social, våga bjuda på sig själv, vara flexibel och det viktigaste ”Lyda Order”. Har man dessa egenskaper, så kan man göra mycket och jag tycker att man ska göra något.

Annette Elf, medlem i Kalmar Södra Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren