Man kan fira påsk på olika sätt…

Skrivet den 17 april av Bilkåristen

 

WP_20170414_10_44_29_Pro

Nio förväntansfulla ungdomar från Bilkåren och FMCK valde att fira sin påsk i Arvidsjaur på snöskoter, trots att det började med regn och töväder.

 

Därav blev lite omändringar i programmet, där all teori och teknik genomfördes i början av utbildningen, så att vi sen kunde åka längre ut på övningsfältet där det fanns mera snö. Det innebar även att det blev två dagar i fält istället för en. Under veckans gång så hade vi mycket skiftande väder, sol, snö, regn, mulet, blåst, kallt och varmt. Det var inte lätt att klä sig rätt.

 

WP_20170414_10_34_09_ProAtt ta sig ut och in från fältet var heller inte det lättaste pga av att det var för lite snö, men alla var lika glada ändå och kämpade på i alla väder. Snöföret där ute var ju inte en dans på rosor, hård skare med pudersocker under, vilket gjorde att en hel del fastkörningar och vältningar med skotern hände under resans gång. 

 

I Björnidet, som vi huserade i längst ute på övningsfältet, fick ungdomarna bl.a. ansvaret för att laga mat. Ena gången bestod maten av en lättlagad grönpåse, och det var ju ganska bekvämt att fixa till. Sen blev det lite mer komplicerat för då kom muurikkan fram och några hade aldrig sett en sådan. Med lite stöttning så fixade ungdomarna att laga och servera både pannkakor med fläsk och souvas, mycket gott kan vi i kursledningen intyga.

 

Här är en sammanfattning av vad ungdomarna tyckte om kursen:
– Rolig och bra, men krävande
– Jag har lärt mig mycket
– Skitkul, mycket roligare än jag förväntat, men för lite körning
– Givande, lärorik och rolig
– Mer psykisk än fysisk
– Utvecklande, lärt mig att finna lösningar på problemen
– Givande och kul
– Fruktansvärt kul, lärt mig massor av saker, fler borde gå den här kursen
– Lärorikt, kul och utmanande

 

WP_20170415_12_46_34_ProDe har inte bara fått lära sig att ta hand om sig själv i kallt väder, köra och vårda skotrar, utan även att få sova och jobba i grupp, ta hänsyn till och hjälpa varandra. Deras egna fyra utvalda ledord att hålla sig till under kursen, var Kamratskap, Positivitet, Förståelse och Tålmodighet, vilket de verkligen levde upp till.

 

Alla vi i kursledningen var mycket eniga i att det är otroligt kul att få träffa så mycket ungdomar och få lära ut både det ena och det andra. Ungdomarna var jättehärliga, goa och efter en sådan här utbildning så har man en stor tilltro på vår unga generation. Susanne som var ute på sin första utbildning som kursadjutant tyckte att det var superroligt, men hade fullt upp hela tiden och det hände aldrig att vi i kursledningen kom i säng före 23.00.

 

En sak som alla ungdomar lärde sig på kursen var att inte säga ”jag kan inte” utan fråga ”hur gör jag”.
Det som de fick med sig var kurschefens motto: ”HUR SVÅRT KAN DET VA?”

 

Susanne & Ingela

WP_20170413_15_23_24_Pro

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren