Man kan fira påsk på olika sätt…

Skrivet den 17 april av Bilkåristen

 

WP_20170414_10_44_29_Pro

Nio förväntansfulla ungdomar från Bilkåren och FMCK valde att fira sin påsk i Arvidsjaur på snöskoter, trots att det började med regn och töväder.

 

Därav blev lite omändringar i programmet, där all teori och teknik genomfördes i början av utbildningen, så att vi sen kunde åka längre ut på övningsfältet där det fanns mera snö. Det innebar även att det blev två dagar i fält istället för en. Under veckans gång så hade vi mycket skiftande väder, sol, snö, regn, mulet, blåst, kallt och varmt. Det var inte lätt att klä sig rätt.

 

WP_20170414_10_34_09_ProAtt ta sig ut och in från fältet var heller inte det lättaste pga av att det var för lite snö, men alla var lika glada ändå och kämpade på i alla väder. Snöföret där ute var ju inte en dans på rosor, hård skare med pudersocker under, vilket gjorde att en hel del fastkörningar och vältningar med skotern hände under resans gång. 

 

I Björnidet, som vi huserade i längst ute på övningsfältet, fick ungdomarna bl.a. ansvaret för att laga mat. Ena gången bestod maten av en lättlagad grönpåse, och det var ju ganska bekvämt att fixa till. Sen blev det lite mer komplicerat för då kom muurikkan fram och några hade aldrig sett en sådan. Med lite stöttning så fixade ungdomarna att laga och servera både pannkakor med fläsk och souvas, mycket gott kan vi i kursledningen intyga.

 

Här är en sammanfattning av vad ungdomarna tyckte om kursen:
– Rolig och bra, men krävande
– Jag har lärt mig mycket
– Skitkul, mycket roligare än jag förväntat, men för lite körning
– Givande, lärorik och rolig
– Mer psykisk än fysisk
– Utvecklande, lärt mig att finna lösningar på problemen
– Givande och kul
– Fruktansvärt kul, lärt mig massor av saker, fler borde gå den här kursen
– Lärorikt, kul och utmanande

 

WP_20170415_12_46_34_ProDe har inte bara fått lära sig att ta hand om sig själv i kallt väder, köra och vårda skotrar, utan även att få sova och jobba i grupp, ta hänsyn till och hjälpa varandra. Deras egna fyra utvalda ledord att hålla sig till under kursen, var Kamratskap, Positivitet, Förståelse och Tålmodighet, vilket de verkligen levde upp till.

 

Alla vi i kursledningen var mycket eniga i att det är otroligt kul att få träffa så mycket ungdomar och få lära ut både det ena och det andra. Ungdomarna var jättehärliga, goa och efter en sådan här utbildning så har man en stor tilltro på vår unga generation. Susanne som var ute på sin första utbildning som kursadjutant tyckte att det var superroligt, men hade fullt upp hela tiden och det hände aldrig att vi i kursledningen kom i säng före 23.00.

 

En sak som alla ungdomar lärde sig på kursen var att inte säga ”jag kan inte” utan fråga ”hur gör jag”.
Det som de fick med sig var kurschefens motto: ”HUR SVÅRT KAN DET VA?”

 

Susanne & Ingela

WP_20170413_15_23_24_Pro

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren