Lindome körde på Sandsjöbacka Trail

Skrivet den 23 januari av Bilkåristen

sandsjobacka-1Vi var sju förare som under tre dagar skall köra löpare som bryter loppet pga av skada eller att orken tagit slut. Vi hade tre fordon till vårt förfogande, två minibussar och en liten lastbil. Vi fick stötta upp med allt från körningar av löpare som brutit, utdelning av GPS och nummerlappar vid starten och att ta hand om utkörning av allt material som depåerna behövde, tex vatten och tält mm. Tre tuffa och väldigt långa, men roliga dagar. Mycket skratt är viktigt när dagarna är så långa.

Söndagen var den värsta dagen då klockan ringde klockan 03.00 och man skulle vara vid starten som öppnade halv fem. Sedan var det full fart hela dagen fram till 23 på kvällen. Tur man var ledig dagen efter.  Loppet som startade klockan 6 (på morgonen) var på 8,2 mil. Den sista som kom i mål var framme  klockan 21 på kvällen. Det var mellan 2 och 5 minusgrader under dagen. Det som var speciellt med hosandsjobacka-2nom som kom sist var att han varit ute och sprungit eller gått i 15 timmar. BARFOTA i sandaler.  Finns väldigt många speciella människor.

Väldigt trevligt att få vara med tillsammans med en annan förening och se hur det fungerar hos dem. Extra lycka var när vi fick en ny medlem till kåren också.

Jimmy Hellner berättar om sin fösta körning i bilkåren:

”De började med att jag inte visste direkt vad jag hade gett mig in på i och med att det var första gången jag är med på något uppdrag med Bilkåren. Men det gav sig snart när jag fick träffa alla. Det verkade rätt klart, vart alla saker skulle till en början, från tält till vatten. Men helt plötsligt fattades det bord och stolar på ett ställe som jag fick ta upp jakten på. Varmvatten som vi skulle göra tog mycket längre tid än planerat. Vi skulle hämta en mål-expeditionsvagn i Kungsbacka och köra till mål på (slottskogs-vallen), ca 3,5 mil. Det visade sig att den inte var besiktad, så de var 30 km som gällde så det tog ganska lång tid. Det fanns också en toalett i vagnen, men vi hade inte bokat den så vi fick ingen nyckel till den. Så bokning av toalett blev det och hämtning av nyckeln i Kungsbacka. Toalett-vagnen som skulle till starten (Lindås-skolan), var inte heller den besiktad, så det var 30 km som gällde. Tiden gick fort och de som skulle ha tagit med sig släpvagnskontakten till vagnen, glömde den. Så för att vi skulle kunna nyttja alla bilarna till att flytta toalettvagnen fick vi åter en vända till uthyraren av vagnen.

Det var en väldigt rörig eftermiddag och kväll, men det blev rätt bra tillslut ändå. Lördagen kunde vi lite bättre om vad som skulle göras, vart saker skulle, fastän det var två lopp denna dag gick det bättre än fredagen. Visserligen ett tajt schema, men vi fick de till att fungera!  Innan vi åkte hem hade vi satt oss och planerat söndagen och ställt allt färdigt för att köras ut. I allt detta hade vi också två brytbilar standby om någon löpare skyller bryta loppet. När morgonen kom så körde jag själv till en början innan Leif åkte med igen och allt gick som på räls hela dagen! Sopkärl med väskor har körts fram och tillbaka hela helgen och vatten i mängder har körts ut samt en massa att äta till alla depåerna. Vi har vart ett väldigt gött gäng och har stött på många problem, men undan för undan har satt oss ner och planerat om och löst det! Man märkte att man kom in i vad som skulle göras dag för dag och vart saker skulle och vad som skulle göras. Så jag får allt säga att denna underbara helg blev långt över förväntan. Jag har haft det jättebra, tidiga mornar och sena kvällar är något speciellt med tycker jag. Och jag får säga att jag är stolt med min insats under helgens arrangemang. Hjälper gärna till fler gånger!”

Jag vill tacka alla som var med och körde, ni gjorde ett fantastiskt jobb.

Yvonne Larsson, kårchef Lindome Bilkår

Fotnot: Sandsjöbacka Trail är fem stycken långlopp på 2,2. 2,5, 3,3, 4,4 och 8.2 mil. De löparna som är värst springer under tre dagar tre lopp på sammanlagt 15 mil. Terrängen går i naturområde, i skogen och på vissa gator med mål i Slottskogen.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren