Lindome körde på Sandsjöbacka Trail

Skrivet den 23 januari av Bilkåristen

sandsjobacka-1Vi var sju förare som under tre dagar skall köra löpare som bryter loppet pga av skada eller att orken tagit slut. Vi hade tre fordon till vårt förfogande, två minibussar och en liten lastbil. Vi fick stötta upp med allt från körningar av löpare som brutit, utdelning av GPS och nummerlappar vid starten och att ta hand om utkörning av allt material som depåerna behövde, tex vatten och tält mm. Tre tuffa och väldigt långa, men roliga dagar. Mycket skratt är viktigt när dagarna är så långa.

Söndagen var den värsta dagen då klockan ringde klockan 03.00 och man skulle vara vid starten som öppnade halv fem. Sedan var det full fart hela dagen fram till 23 på kvällen. Tur man var ledig dagen efter.  Loppet som startade klockan 6 (på morgonen) var på 8,2 mil. Den sista som kom i mål var framme  klockan 21 på kvällen. Det var mellan 2 och 5 minusgrader under dagen. Det som var speciellt med hosandsjobacka-2nom som kom sist var att han varit ute och sprungit eller gått i 15 timmar. BARFOTA i sandaler.  Finns väldigt många speciella människor.

Väldigt trevligt att få vara med tillsammans med en annan förening och se hur det fungerar hos dem. Extra lycka var när vi fick en ny medlem till kåren också.

Jimmy Hellner berättar om sin fösta körning i bilkåren:

”De började med att jag inte visste direkt vad jag hade gett mig in på i och med att det var första gången jag är med på något uppdrag med Bilkåren. Men det gav sig snart när jag fick träffa alla. Det verkade rätt klart, vart alla saker skulle till en början, från tält till vatten. Men helt plötsligt fattades det bord och stolar på ett ställe som jag fick ta upp jakten på. Varmvatten som vi skulle göra tog mycket längre tid än planerat. Vi skulle hämta en mål-expeditionsvagn i Kungsbacka och köra till mål på (slottskogs-vallen), ca 3,5 mil. Det visade sig att den inte var besiktad, så de var 30 km som gällde så det tog ganska lång tid. Det fanns också en toalett i vagnen, men vi hade inte bokat den så vi fick ingen nyckel till den. Så bokning av toalett blev det och hämtning av nyckeln i Kungsbacka. Toalett-vagnen som skulle till starten (Lindås-skolan), var inte heller den besiktad, så det var 30 km som gällde. Tiden gick fort och de som skulle ha tagit med sig släpvagnskontakten till vagnen, glömde den. Så för att vi skulle kunna nyttja alla bilarna till att flytta toalettvagnen fick vi åter en vända till uthyraren av vagnen.

Det var en väldigt rörig eftermiddag och kväll, men det blev rätt bra tillslut ändå. Lördagen kunde vi lite bättre om vad som skulle göras, vart saker skulle, fastän det var två lopp denna dag gick det bättre än fredagen. Visserligen ett tajt schema, men vi fick de till att fungera!  Innan vi åkte hem hade vi satt oss och planerat söndagen och ställt allt färdigt för att köras ut. I allt detta hade vi också två brytbilar standby om någon löpare skyller bryta loppet. När morgonen kom så körde jag själv till en början innan Leif åkte med igen och allt gick som på räls hela dagen! Sopkärl med väskor har körts fram och tillbaka hela helgen och vatten i mängder har körts ut samt en massa att äta till alla depåerna. Vi har vart ett väldigt gött gäng och har stött på många problem, men undan för undan har satt oss ner och planerat om och löst det! Man märkte att man kom in i vad som skulle göras dag för dag och vart saker skulle och vad som skulle göras. Så jag får allt säga att denna underbara helg blev långt över förväntan. Jag har haft det jättebra, tidiga mornar och sena kvällar är något speciellt med tycker jag. Och jag får säga att jag är stolt med min insats under helgens arrangemang. Hjälper gärna till fler gånger!”

Jag vill tacka alla som var med och körde, ni gjorde ett fantastiskt jobb.

Yvonne Larsson, kårchef Lindome Bilkår

Fotnot: Sandsjöbacka Trail är fem stycken långlopp på 2,2. 2,5, 3,3, 4,4 och 8.2 mil. De löparna som är värst springer under tre dagar tre lopp på sammanlagt 15 mil. Terrängen går i naturområde, i skogen och på vissa gator med mål i Slottskogen.

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 48 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

48 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren