Kul besök på Grand prix-utställningen

Skrivet den 11 april av Bilkåristen

gpBilkåren Kristianstad blev inbjudna av FMK Kristianstad till en kväll på Grand Prix utställningen på Råbelöfs gods utanför Kristianstad. Mannen som håller i utställningen är en verklig entusiast. Rickard som han heter har samlat på sig föremål sedan barnsben. Under 1950-60-talet kördes bil- och motorcykeltävlingar norr om Kristianstad och de främsta stjärnorna för sin tid kom hit för att delta. Råbelöfsbanan var en tillfällig motorbana som till större delen gick på landsväg. Mest omtalat är de tre år på 1950-talet som hyste GP-bilar, emellertid gick den första tävlingen längs banan redan i september 1952 och 1954 höll banan sitt första Sveriges Grand Prix för TT. Under kvällen fick vi höra historierna bakom de föremål som visas upp på utställningen och se filmer från tävlingarna.

Jill Rydiander, Kristianstad Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren