Kors och tvärs på Vikbolandet

Skrivet den 16 april av Bilkåristen

tgb11
En solig lördag samlades många av alla fordonsförare i 31.Bat med utgångspunkt våra lokaliteter på Bråvalla, Norrköping. Målet för dagen var körning och öka på vår kännedom om området. Vi fick en karta med 40 punkter markerade över hela Vikbolandet och Öster om Östra Husby, på baksidan fanns 40 frågor relaterade till dessa platser i stil med:
Vad säljer gårdsbutiken? Vad är speciellt med taket? Apotekets öppettider? Hur många brevlådor i vsk?
Det var alltså ganska svårt att ge rätt svar utan att passera platsen..

Vi körde i kolonn till en utgångsplats 3 mil från stan och fick en återsamlingsplats och tid för lunch. Därefter var det fritt att välja efter vad man trodde man kunde hinna… Å det gör man inte så långt med en Tgb11 med maxhastighet 50 km/h…

Vi körde några tillsammans och valde ett gäng punkter söderut och hittade allra först en badplats vilken vi bedömde lämplig att inta förmiddagskaffet vid! Efter lunchpausen hittade vi bl.a till en gårdsbutik som sålde glass och hade läplats i solen. Vi återsamlades och körde i kolonn tillbaka till stan, tankade foronen och återsamlades på Bråvalla för genomgång av dagen.

Vi var alla överens om att vi haft en toppendag och att vi gärna gör om detta!!
Vi hade en precis färsk Bilkårist som åkte med i en av bandvagnarna. Hon är anmäld till en TFU-G i maj och till Rep i Rosenholm i augusti, där ska hon erövra förarbevis för buss eftersom hon är civil bussförare i dagsläget. Hennes placering är därefter i staben som fordonsförare – hon var helnöjd med dagen och sin första bekantskap med Hemvärnet & uniform M90!

Maggan Alm, Östgöta Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren