Kors och tvärs på Vikbolandet

Skrivet den 16 april av Bilkåristen

tgb11
En solig lördag samlades många av alla fordonsförare i 31.Bat med utgångspunkt våra lokaliteter på Bråvalla, Norrköping. Målet för dagen var körning och öka på vår kännedom om området. Vi fick en karta med 40 punkter markerade över hela Vikbolandet och Öster om Östra Husby, på baksidan fanns 40 frågor relaterade till dessa platser i stil med:
Vad säljer gårdsbutiken? Vad är speciellt med taket? Apotekets öppettider? Hur många brevlådor i vsk?
Det var alltså ganska svårt att ge rätt svar utan att passera platsen..

Vi körde i kolonn till en utgångsplats 3 mil från stan och fick en återsamlingsplats och tid för lunch. Därefter var det fritt att välja efter vad man trodde man kunde hinna… Å det gör man inte så långt med en Tgb11 med maxhastighet 50 km/h…

Vi körde några tillsammans och valde ett gäng punkter söderut och hittade allra först en badplats vilken vi bedömde lämplig att inta förmiddagskaffet vid! Efter lunchpausen hittade vi bl.a till en gårdsbutik som sålde glass och hade läplats i solen. Vi återsamlades och körde i kolonn tillbaka till stan, tankade foronen och återsamlades på Bråvalla för genomgång av dagen.

Vi var alla överens om att vi haft en toppendag och att vi gärna gör om detta!!
Vi hade en precis färsk Bilkårist som åkte med i en av bandvagnarna. Hon är anmäld till en TFU-G i maj och till Rep i Rosenholm i augusti, där ska hon erövra förarbevis för buss eftersom hon är civil bussförare i dagsläget. Hennes placering är därefter i staben som fordonsförare – hon var helnöjd med dagen och sin första bekantskap med Hemvärnet & uniform M90!

Maggan Alm, Östgöta Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren