Kämparanda och kamratskap

Skrivet den 21 augusti av Bilkåristen

ungdomstävling
Förra helgen genomfördes Hv ungdomstävling på Hemvärnets Stridsskola. Varje lag består av fyra ungdomar mellan 15-20 år och en lagledare som får vara äldre. Totalt var det i år 69 lag från sex olika nationer.
Två av lagen bestod av Bilkårsungdomar som deltog, kämpade och gjorde en ärofull insats.

När jag parkerat och går över gräsmattan mot stora huset passerar jag ett antal 20-manna tält som rests för att inrymma de nästan 380 tävlande ungdomarna och deras lagledare. Hör lite olika dialekter men också norska och vad jag tror är lettiska. Känslan jag får är disciplin, kämparandra och kamratskap.

Några av de tävlingsmoment som utövas är hinderbana, patrullorientering, snabbskytte på kort håll, löpning terrängbana, avståndsbedömning och avståndsbestämning dvs. uppskatta/gissa hur långt bort ett föremål befinner sig, eller beräkna hur högt eller långt ett föremål är. Det gäller att vara taktiska, nyttja lagets olika kompetenser och göra sitt bästa.

Mellan allt tävlande finns det tid för avkoppling, bad och samvaro som är en viktig del av hela sammankomsten.

Det var extra kul för mig att få göra detta besök, för fem år sedan var jag också på HvSS just denna helg. Då visste vi inom Bilkåren väldigt lite om tävlingen och jag var där för att få information, se hur det gick till mm. Tanken föddes – tänk om vi kunde ha några lag med framöver. Att då får komma tillbaka och se att vi har två lag med härliga ungdomar som tränat, planerat och deltar – är jätteroligt.
Så en uppmaning till alla ungdomar – vill ni ha en utmaning, sätta upp ett mål, börja planera, sätt ihop ett lag och delta nästa år!

Gunilla Svensson

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren