Jag klarade det!

Skrivet den 21 oktober av Bilkåristen

Äntligen dags för fortsatt utveckling i Bilkåren! Jag har före denna kurs genomfört de första instruktörskurserna, IK-G och IK-T. Nu var det dags att välja inriktning, civilt arbetar jag som trafiklärare för personbil samt har ett C-kort så valet blev självklart fordonsinstruktör. Kort efter Aurora-17 landar jag på utbildningsplatsen F7 i Såtenäs för IK Fordon.

Jag hade fått två lektioner att förbereda som en hemuppgift. Den ena lektionen som skulle förberedas var uttag av fordon, ett praktiskt moment där hela bilen ska inventeras. Den andra lektionen var ett teori/praktik pass om inlopps- och avgassystemet. Den tredje och sista lektionen tilldelades efter ett par dagars kurstid, jag blev tilldelad elsystem och batteri, med mycket teori och den praktiska biten med utförande av särskild tillsyn. Jag planerade lektion och skrev övningsplan innehållande bland annat mål/krav/syfte och lektionens innehåll. Med detta klart klev jag in i lektionssalen och började undervisa, det var en bra men nervös känsla att stå där, men jag trivdes.

Tyvärr blev jag efter några dagar genomförkyld. Satt med en hög näsdukar bredvid mig vid datorn när jag förberedde lektioner. Detta fick dock inte hindra mig, utan det var bara framåt, framåt. Under min tredje lektion så vägrade min förkylning hålla sig undan och gjorde sig irriterande påmind. Rösten sprack och jag fick en hostattack av sällan skådat slag, jag lyckades dölja det värsta genom att be om en halstablett och att gömma mig bakom projektorduken för att skärpa till mig.

Efter 9 dagar var alla lektioner avklarade och vi hade individuella samtal där jag fick beskedet att jag klarat av samtliga kursmål och kan gå vidare i utbildning mot fordonsinstruktör på Försvarsmaktens Logistik- och Motorskola i Skövde.

Jaa, jag klarade det! 🙂

En lycklig Nina Sipinen

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren