Jag klarade det!

Skrivet den 21 oktober av Bilkåristen

Äntligen dags för fortsatt utveckling i Bilkåren! Jag har före denna kurs genomfört de första instruktörskurserna, IK-G och IK-T. Nu var det dags att välja inriktning, civilt arbetar jag som trafiklärare för personbil samt har ett C-kort så valet blev självklart fordonsinstruktör. Kort efter Aurora-17 landar jag på utbildningsplatsen F7 i Såtenäs för IK Fordon.

Jag hade fått två lektioner att förbereda som en hemuppgift. Den ena lektionen som skulle förberedas var uttag av fordon, ett praktiskt moment där hela bilen ska inventeras. Den andra lektionen var ett teori/praktik pass om inlopps- och avgassystemet. Den tredje och sista lektionen tilldelades efter ett par dagars kurstid, jag blev tilldelad elsystem och batteri, med mycket teori och den praktiska biten med utförande av särskild tillsyn. Jag planerade lektion och skrev övningsplan innehållande bland annat mål/krav/syfte och lektionens innehåll. Med detta klart klev jag in i lektionssalen och började undervisa, det var en bra men nervös känsla att stå där, men jag trivdes.

Tyvärr blev jag efter några dagar genomförkyld. Satt med en hög näsdukar bredvid mig vid datorn när jag förberedde lektioner. Detta fick dock inte hindra mig, utan det var bara framåt, framåt. Under min tredje lektion så vägrade min förkylning hålla sig undan och gjorde sig irriterande påmind. Rösten sprack och jag fick en hostattack av sällan skådat slag, jag lyckades dölja det värsta genom att be om en halstablett och att gömma mig bakom projektorduken för att skärpa till mig.

Efter 9 dagar var alla lektioner avklarade och vi hade individuella samtal där jag fick beskedet att jag klarat av samtliga kursmål och kan gå vidare i utbildning mot fordonsinstruktör på Försvarsmaktens Logistik- och Motorskola i Skövde.

Jaa, jag klarade det! 🙂

En lycklig Nina Sipinen

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren