Introduktionskurs med MTE

Skrivet den 22 maj av Bilkåristen

Dagen började med frukost och fika vid Soldathemmet utanför Livgardet i Kungsängen. Vi var väl ett 20-tal som kommit till introduktionsutbildningen från både Bilkåren och FAK. Vi presenterade oss för varandra och det visade sig att majoriteten av deltagarna var yrkeschaufförer till vardags. Jag tillhöde dock den lilla skara deltagare som inte jobbar som yrkeschaufför men ändå har tyngre förarbehörigheter. Tung lastbil.

MTE2

 Under förmiddagen gick vi igenom vad MTE är för något, hur den är uppbyggd och organiserad och vem som är uppdragsgivare. Vi fick också lära oss lite allmänt om hur krisberedskap i samhället fungerar idag. Vi fick tillexempel veta att MTE:s första skarpa större uppdrag var skogsbranden i Sala. Vi fick även veta att MTE-pool Mälardalen var under uppbyggnad och att allt inte var klart med hur behoven av respektive förare skulle se ut.

MTE1

 Efter lunch var det dags för lite körning. Bilkåren hade lånat in lastbilar och bussar från Grönlunds trafikskola. För mig välbekant fordon då jag tog mitt lastbilskort där vilket kändes skönt. Vi körde runt i Brunna industriområde i närheten av Livgardet. Märktes att man var ringrostig men ganska snart började jag få in snitsen. Oerhört kul att få köra lastbil igen.

MTE3

 Efter körningen väntade samtal med representant från Bilkåren. Man ville bl.a veta mina kompetenser. Jag råkar ha både ADR och YKB vilket alltid är bra och säkert kommer till användning i MTE. Samtalet kändes givande och jag kände mig riktigt taggad på att kunna få bidra till samhällets krisberedskap.

MTE4

Efter en liten fika väntade en tipspromenad som bl.a innehöll repetition på det som sades på förmiddagen men även lite körkortsteori.

Kursen avslutades med kursutvärdering. Tyckte det var en mycket givande och rolig dag. Kul att få vara med redan från början i uppbyggnadsfasen.

Lite synd att man inte lyckats få tillgång till en civil bandvagn för de som var intresserade av den inriktningen. Tillgången på bandvagn var tyvärr begränsad. Annars var det en mycket lyckad dag. Ser fram emot fortsättningskursen för tung lastbil i höst.

 Eric Björklöf , medlem och styrelseledamot i Älvsjö bilkår

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren