Introduktionskurs med MTE

Skrivet den 22 maj av Bilkåristen

Dagen började med frukost och fika vid Soldathemmet utanför Livgardet i Kungsängen. Vi var väl ett 20-tal som kommit till introduktionsutbildningen från både Bilkåren och FAK. Vi presenterade oss för varandra och det visade sig att majoriteten av deltagarna var yrkeschaufförer till vardags. Jag tillhöde dock den lilla skara deltagare som inte jobbar som yrkeschaufför men ändå har tyngre förarbehörigheter. Tung lastbil.

MTE2

 Under förmiddagen gick vi igenom vad MTE är för något, hur den är uppbyggd och organiserad och vem som är uppdragsgivare. Vi fick också lära oss lite allmänt om hur krisberedskap i samhället fungerar idag. Vi fick tillexempel veta att MTE:s första skarpa större uppdrag var skogsbranden i Sala. Vi fick även veta att MTE-pool Mälardalen var under uppbyggnad och att allt inte var klart med hur behoven av respektive förare skulle se ut.

MTE1

 Efter lunch var det dags för lite körning. Bilkåren hade lånat in lastbilar och bussar från Grönlunds trafikskola. För mig välbekant fordon då jag tog mitt lastbilskort där vilket kändes skönt. Vi körde runt i Brunna industriområde i närheten av Livgardet. Märktes att man var ringrostig men ganska snart började jag få in snitsen. Oerhört kul att få köra lastbil igen.

MTE3

 Efter körningen väntade samtal med representant från Bilkåren. Man ville bl.a veta mina kompetenser. Jag råkar ha både ADR och YKB vilket alltid är bra och säkert kommer till användning i MTE. Samtalet kändes givande och jag kände mig riktigt taggad på att kunna få bidra till samhällets krisberedskap.

MTE4

Efter en liten fika väntade en tipspromenad som bl.a innehöll repetition på det som sades på förmiddagen men även lite körkortsteori.

Kursen avslutades med kursutvärdering. Tyckte det var en mycket givande och rolig dag. Kul att få vara med redan från början i uppbyggnadsfasen.

Lite synd att man inte lyckats få tillgång till en civil bandvagn för de som var intresserade av den inriktningen. Tillgången på bandvagn var tyvärr begränsad. Annars var det en mycket lyckad dag. Ser fram emot fortsättningskursen för tung lastbil i höst.

 Eric Björklöf , medlem och styrelseledamot i Älvsjö bilkår

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren