Internationella kvinnodagen 8 mars 2023

Skrivet den 08 mars av Bilkåristen

Den 7 juni 1939 kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en ”bilkår”. Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren – Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet. Bilkårens historia rymmer otaliga kvinnliga förebilder och många fina insatser som stärkt kvinnors rättigheter och bidragit till minskad ojämställdhet.

Idag är det internationella kvinnodagen. Syftet med syftet med internationella kvinnodagen är att fokusera på kampen för kvinnors lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället.

Vi befinner oss i en av de mest osäkra och farliga tiderna sedan andra världskrigets slut. Det pågår ett storkrig i Europa och Ryssland har visat att landet är berett att ta stora politiska risker inklusive att militärt angripa ett annat land.

Sveriges försvarsförmåga behöver växa och nya och mer ambitiösa mål för både det militära och civila försvaret ligger framför oss. Ska denna förmåga fortsätta utvecklas är just jämställdhet en strategisk fråga. Alla behöver helt enkelt bidra.  Ska vi få ut det mesta och det bästa har vi helt enkelt inte råd att inte arbeta för jämställdhet.  Bilkåren är idag en organisation för både kvinnor och män, men vi har plats för fler kvinnor!

Idag hedrar jag de som gått före och som står upp för jämställdhet och kvinnors rättigheter och jag gör det med ett citat från Maya Angelou

”Varje gång en kvinna står upp för sig själv står hon utan att veta det, och ens hävda det, upp för alla kvinnor”.

Stort tack för dina insatser!

Ida Texell, Riksbilkårschef

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren