Inte slöa en enda sekund!

Skrivet den 24 juni av Bilkåristen

Man kan leva i den villfarelsen att åka på utbildning i Bilkåren, utan att behöva skriva något som helst prov, inget körkort som ska tas och inte heller något omprov som man verkligen måste klara av, måste vara en enkel match där man bara kan glida fram och njuta av tillvaron. Men en sak är säker, efter att ha gått klart Lasthantering/Marsch och Transport inser man att det är en tuff utbildning, där dagarna är väldigt långa och vila endast sker under nattens 6 vilotimmar. Vi var 15 personer med militärt förarbevis på tung lastbil som samlades nere på motorområdet i Enköping, LedR, under söndagen den 7 Juni. Med nödutrymning och fystest direkt från start så insåg vi att detta kommer vara minst sagt intensivt.
DSC_0082
Följande dagar körde vi rullflak flera dagar i sträck, varvat med teori. Vilket gjorde att vi kunde känna oss mycket trygg och säker i hanteringen av rullflak. På den tillämpade övningen fick vi på egen hand åka kors och tvärs på övningsområdet, för att hämta och lämna flak, såväl tomma som med last och containers. Hur kul som helst, speciellt nu när man kände sej mer än varm i kläderna/lastbilen.

Som start på del 2 i utbildningen, som innebar Marsch och Transport, hade vi teori i sambandstjänst på RA180, karta och kompass, div fordonsteori och militär trafikteori, som var mycket bra att repetera inför förbandsövningen kommande helg.
Den praktiska delen började med vi åkte en längre tur där militära trafikmärken var uppsatta lite överallt, och ett antal ”terrorister” skulle inrapporteras efter vägen.

Nästa dag inleddes med att 3st MC ordonannser först berättade om deras uppgift och hur allt funkar i samspel med oss förare, för att senare på dagen köra konvoj med hela gruppen bestående av 7 lastbilar. Mycket lärorikt och för många något helt nytt.
Även en lång körning på ca 30 mil hann vi med under lördagen, med fordonsorientering på små vägar till Berga örlogsbas, via Livgardet och tillbaks till Enköping. Söndag den 14 juni var det bogsering både med stropp och stång, vilket även det var nytt och nyttigt för samtliga.
FB_IMG_1434290903299
Ruskigt bra att hela tiden få gott om tid att verkligen lära sej så det sitter kvar bakom pannbenet!

Söndag efter lunch inleddes slutövningen, dvs. förbandsövningen som var två intensiva dygn med tillämpning av allt som vi lärt oss denna första vecka. Väl ute i skogen dök det hela tiden upp nya saker, som tex. att knyta nät och maskera lastbil, lasta och lossa terrängbil från rullflak, bogsera MYCKET tveksamt felparkerade fordon ute i terrängen(vissa instruktörer kör som tok), praktisk kunskap om fordons detaljer och felsökning på olika fordon för att ta några exempel.
DSC_0118
Man kan inte nog sluta imponeras av det engagemang som våra instruktörer lagt ner på planering och utförande, målet att ingen av oss överhuvudtaget skulle kunna slöa en enda sekund uppfylldes med råge, tiden bara gick, och roligt hade vi.
Helt enkelt en utbildning som jag hoppas att alla kommer att gå, om tillfälle och tid finnes.

Niclas Lundberg i Umeå Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren