Inte slöa en enda sekund!

Skrivet den 24 juni av Bilkåristen

Man kan leva i den villfarelsen att åka på utbildning i Bilkåren, utan att behöva skriva något som helst prov, inget körkort som ska tas och inte heller något omprov som man verkligen måste klara av, måste vara en enkel match där man bara kan glida fram och njuta av tillvaron. Men en sak är säker, efter att ha gått klart Lasthantering/Marsch och Transport inser man att det är en tuff utbildning, där dagarna är väldigt långa och vila endast sker under nattens 6 vilotimmar. Vi var 15 personer med militärt förarbevis på tung lastbil som samlades nere på motorområdet i Enköping, LedR, under söndagen den 7 Juni. Med nödutrymning och fystest direkt från start så insåg vi att detta kommer vara minst sagt intensivt.
DSC_0082
Följande dagar körde vi rullflak flera dagar i sträck, varvat med teori. Vilket gjorde att vi kunde känna oss mycket trygg och säker i hanteringen av rullflak. På den tillämpade övningen fick vi på egen hand åka kors och tvärs på övningsområdet, för att hämta och lämna flak, såväl tomma som med last och containers. Hur kul som helst, speciellt nu när man kände sej mer än varm i kläderna/lastbilen.

Som start på del 2 i utbildningen, som innebar Marsch och Transport, hade vi teori i sambandstjänst på RA180, karta och kompass, div fordonsteori och militär trafikteori, som var mycket bra att repetera inför förbandsövningen kommande helg.
Den praktiska delen började med vi åkte en längre tur där militära trafikmärken var uppsatta lite överallt, och ett antal ”terrorister” skulle inrapporteras efter vägen.

Nästa dag inleddes med att 3st MC ordonannser först berättade om deras uppgift och hur allt funkar i samspel med oss förare, för att senare på dagen köra konvoj med hela gruppen bestående av 7 lastbilar. Mycket lärorikt och för många något helt nytt.
Även en lång körning på ca 30 mil hann vi med under lördagen, med fordonsorientering på små vägar till Berga örlogsbas, via Livgardet och tillbaks till Enköping. Söndag den 14 juni var det bogsering både med stropp och stång, vilket även det var nytt och nyttigt för samtliga.
FB_IMG_1434290903299
Ruskigt bra att hela tiden få gott om tid att verkligen lära sej så det sitter kvar bakom pannbenet!

Söndag efter lunch inleddes slutövningen, dvs. förbandsövningen som var två intensiva dygn med tillämpning av allt som vi lärt oss denna första vecka. Väl ute i skogen dök det hela tiden upp nya saker, som tex. att knyta nät och maskera lastbil, lasta och lossa terrängbil från rullflak, bogsera MYCKET tveksamt felparkerade fordon ute i terrängen(vissa instruktörer kör som tok), praktisk kunskap om fordons detaljer och felsökning på olika fordon för att ta några exempel.
DSC_0118
Man kan inte nog sluta imponeras av det engagemang som våra instruktörer lagt ner på planering och utförande, målet att ingen av oss överhuvudtaget skulle kunna slöa en enda sekund uppfylldes med råge, tiden bara gick, och roligt hade vi.
Helt enkelt en utbildning som jag hoppas att alla kommer att gå, om tillfälle och tid finnes.

Niclas Lundberg i Umeå Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren