Inte bara bandvagnsförare – skyddsvakt också!

Skrivet den 03 augusti av Bilkåristen

Under sammanlagt tio dagar deltog jag vid brandbekämpning i trakterna runt Sveg i Härjedalen. Varit bandvagnsförare, men även kört en hel del minibuss. Jag har avtal med Hemvärnet (bandvagnsförare), men är också stolt medlem av Bilkåren. Tillhör det 143:e Hv-kompaniet ingåendes i Fältjägarbataljonen. Kompaniet har sin grupperingsplats, fordon och mob.förråd i just Sveg. Med mitt Hemvärnsavtal har jag kunnat utföra utökade uppgifter så som skyddsvakt, vilket blev aktuellt i slutfasen av mitt deltagande.

Brandövervakningen överlämnades till markägarna 29/7. Därefter bestod de närmaste dagarna av stor-vård av bandvagnarna och övrig  materiel. Det tog oss 10 personer mer än en hel dag att vårda fem bandvagnar från kompaniet som körts runt i brandområdena. Högtryckstvätt, smörjpunkter, invändig rengöring mm.

Varför då detta med skyddsvakt? Jo, med anledning av brandsituationen i Härjedalen hade polsk brandbekämpningspersonal med utrustning inkvarterats på Svegs idrottsplats. Behov av möjlighet till bevakning av utrustning samt förläggning uppkom direkt. Räddningstjänsten samverkade med Länsstyrelsen som beslutade att det berörda området skall vara ett skyddsobjekt.

Den bästa uppgiften under hela insatsen? -Att köra bandvagn, så klart!!!!

Åsa Sånnemark, Bilkåren Östersund

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren