Imorrn går startskottet…

Skrivet den 28 februari av Bilkåristen

…för Bilkårens marskampanj. Under en månad ska vi tillsammans vara ute och visa upp oss och berätta om Bilkåren så mycket som möjligt. Förhoppningsvis kommer alla våra 70 kårer runtom i landet att göra flera aktiviteter var. Du kommer att möta oss vid affären, på återvinningscentralen, på mässor och bibliotek mm. Stanna till hos oss så ska vi berätta om en fantastisk organisation som spelar roll, för samhällets krisberedskap, för trafiksäkerhetsarbetet och som en del av vårt försvar. Vi hoppas att vi väcker din nyfikenhet och att det leder till att du blir medlem hos oss och engagerar dig i någon av våra verksamheter, kanske som lastbilsförare i hemvärnet, badnvagnsförare för Svenska Kraftnät, bältesräknare i vårt trafiksäkerhetsarbete eller som funktionär i vår kårverksamhet. Det finns mycket man kan göra i Bilkåren. Meningsfullt. Viktigt. Roligt.
Om du inte träffar oss nånstans denna månad, men känner dig nyfiken på oss, så gå in på vår hemsida www.bilkaren.se och fyll i en intresseanmälan så kontaktar vi dig.

Eva Blomqvist, info & rekryteringsansvarig i centralstyrelsen
Rekryteringsdisk

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren