IKT Fordon: Vad är det som väntar?

Skrivet den 04 september av Bilkåristen

Drygt en månad innan kursstart kommer brevet från kurschefen! Ett välkomnade till Boden, lite information kring instruktörerna och upplägget, och det mest intressanta; vi ska ha ”skarpa” lektioner!

Söndag morgon och tåget rullar in på Bodens station, där jag tas mot av instruktörerna Inger och Eva! Transport till I19, där jag kommer bo under den 12 dagar långa instruktörskursen, in på logementet för snabbt lägga av sig packningen, innan fotmarsch till lektionssalen. Väl där påbörjas utbildningen direkt, med små gruppuppgifter i hur vi bemöter varandra, förväntningar och farhågor, och den sedvanliga presentationen.

De första dagarna är mest teori kring utbildningsmetoder och pedagogik, men snart nog får jag börja komplettera de förbereda övningsplanerna och börja ”spela filmen”, inför de lektionspass jag skall ha inför ”oss själva”, innan jag får förtroendet att ha de skarpa lektionerna!

Söndagen då jag ska ha den första riktiga lektionen, närmar sig snabbt, och vips så står man framför kursdeltagarna som är på plats för en GK Tung lastbil. Nervöst! Lektionen går snabbt! Gick det bra? Överlag, ja. Men välbehövlig feedback från Inger och Ewa gör att nästkommande lektioner blir bättre.

Tolv dagar går fort, snart är det dags att åka hem…

Det har varit en otroligt givande kurs. Dels genom bra instruktörer, men också genom ett bra kursupplägg, där man ges möjlighet att få öva på skarp trupp (GK tung lastbil) och i ämnen kring fordon och körning. Jag har haft otroligt roligt, och känner verkligen att jag har lärt mig något, och utvecklats mot att kunna bli en bra instruktör!

/Fredrik

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren