IKT Fordon: Vad är det som väntar?

Skrivet den 04 september av Bilkåristen

Drygt en månad innan kursstart kommer brevet från kurschefen! Ett välkomnade till Boden, lite information kring instruktörerna och upplägget, och det mest intressanta; vi ska ha ”skarpa” lektioner!

Söndag morgon och tåget rullar in på Bodens station, där jag tas mot av instruktörerna Inger och Eva! Transport till I19, där jag kommer bo under den 12 dagar långa instruktörskursen, in på logementet för snabbt lägga av sig packningen, innan fotmarsch till lektionssalen. Väl där påbörjas utbildningen direkt, med små gruppuppgifter i hur vi bemöter varandra, förväntningar och farhågor, och den sedvanliga presentationen.

De första dagarna är mest teori kring utbildningsmetoder och pedagogik, men snart nog får jag börja komplettera de förbereda övningsplanerna och börja ”spela filmen”, inför de lektionspass jag skall ha inför ”oss själva”, innan jag får förtroendet att ha de skarpa lektionerna!

Söndagen då jag ska ha den första riktiga lektionen, närmar sig snabbt, och vips så står man framför kursdeltagarna som är på plats för en GK Tung lastbil. Nervöst! Lektionen går snabbt! Gick det bra? Överlag, ja. Men välbehövlig feedback från Inger och Ewa gör att nästkommande lektioner blir bättre.

Tolv dagar går fort, snart är det dags att åka hem…

Det har varit en otroligt givande kurs. Dels genom bra instruktörer, men också genom ett bra kursupplägg, där man ges möjlighet att få öva på skarp trupp (GK tung lastbil) och i ämnen kring fordon och körning. Jag har haft otroligt roligt, och känner verkligen att jag har lärt mig något, och utvecklats mot att kunna bli en bra instruktör!

/Fredrik

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren