IK T Fordon – ett steg mot instruktör inom fordonstjänsten

Skrivet den 16 juli av Bilkåristen

Nu har det gått några dagar sedan IK T Hjulfordon (instruktörskurs tillämpad) i Skövde avslutades.
Det är så mycket man vill hinna med att förmedla under en sådan här kurs, allt för att deltagarna ska vara så väl förberedda som möjligt inför nästa steg. Det känns som om man inte hinner börja kursen förrän den är slut.

Nu några dagar in på semestern så vill vi inte bara tala om att vi har två deltagare godkända och redo för att ta nästa steg mot fordonsinstruktör utan samtidigt passa på att berätta lite om kursen för att andra ska bli taggade och ta steget att söka sig vidare mot en instruktörskarriär.

Våra två deltagare Robert och Benny har under två veckor fått planera, skriva övnings planer och genomfört olika övningar. Övningarna har bla genomförts på skarp trupp, dvs skarpa deltagare på en grundkurs terrängbil 30/40 som genomfördes samtidigt.

Här vill vi även passa på och tacka kursledningen på den kursen så jättemycket för ett gott samarbete och samtidigt önska deltagarna lycka till med sin fortsatta utbildning mot en befattning i Hemvärnet.

Alla övningar som genomförts har noga följts upp av kursledningen, det har gets tid till reflektion och feedback i syfte att utvecklas och få en större förståelse för rollen som instruktör inom fordonstjänst som är ganska komplex. Mycket kan gå fel när många fordon och förare är inblandade. Man ska ha koll på mycket, bla hinna följa upp alla förarna utspridda vid fordonen på en större yta än man är van vid. Vikten av att ge tydliga instruktioner vid rätt tidpunkt, för att slippa springa runt och kontrollera vid varje fordon att förarna har förstått och gör rätt. För att vara så väl förberedd som möjligt behöver man därför själv få uppleva och skaffa sig erfarenhet men samtidigt få tips och idéer på hur det kan genomföras för att det ska bli så bra som möjligt. Det är här man kommer att upptäcka vikten av att ha ett biträde som är väl insatt i övningen och som kan vara behjälplig över tid. Det innebär inte bara att man ska vara en bra instruktör och kunna förmedla kunskap utan det är A och O att kunna samarbeta med andra människor för att kunna lyckas.

Ett av de viktigaste momenten i alla övningssammanhang är också att hela tiden genomföra allt med en riskmedvetenhet, här gäller det att inte missa något, vara beredd att ingripa, bryta om något inte följs för att inga tillbud eller olyckor ska inträffa.  Som ni säkert redan har förstått så är det mycket att tänka på när man ska planera och genomföra en fordonsutbildning.

Med de här orden vill vi önska Robert och Benny stort lycka till i sin fortsatta utbildning till instruktör inom fordonstjänst. Båda kommer att bidra stort i våra kursledningar med sin kreativitet, kunskap och erfarenhet när de är färdigutbildade.

Alla som väljer en bana att utbilda sig till instruktör är guld värda för organisationen och ni kommer inte att ångra er. Det ger så mycket mer än man kan förmedla i ord att vara instruktör, det är en känsla av tillfredsställelse som fyller hela ens själ.

Vi önskar er alla en fortsatt riktigt skön sommar!

Ingela & Fredrik
Kursledningen

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren