IK T Fordon – ett steg mot instruktör inom fordonstjänsten

Skrivet den 16 juli av Bilkåristen

Nu har det gått några dagar sedan IK T Hjulfordon (instruktörskurs tillämpad) i Skövde avslutades.
Det är så mycket man vill hinna med att förmedla under en sådan här kurs, allt för att deltagarna ska vara så väl förberedda som möjligt inför nästa steg. Det känns som om man inte hinner börja kursen förrän den är slut.

Nu några dagar in på semestern så vill vi inte bara tala om att vi har två deltagare godkända och redo för att ta nästa steg mot fordonsinstruktör utan samtidigt passa på att berätta lite om kursen för att andra ska bli taggade och ta steget att söka sig vidare mot en instruktörskarriär.

Våra två deltagare Robert och Benny har under två veckor fått planera, skriva övnings planer och genomfört olika övningar. Övningarna har bla genomförts på skarp trupp, dvs skarpa deltagare på en grundkurs terrängbil 30/40 som genomfördes samtidigt.

Här vill vi även passa på och tacka kursledningen på den kursen så jättemycket för ett gott samarbete och samtidigt önska deltagarna lycka till med sin fortsatta utbildning mot en befattning i Hemvärnet.

Alla övningar som genomförts har noga följts upp av kursledningen, det har gets tid till reflektion och feedback i syfte att utvecklas och få en större förståelse för rollen som instruktör inom fordonstjänst som är ganska komplex. Mycket kan gå fel när många fordon och förare är inblandade. Man ska ha koll på mycket, bla hinna följa upp alla förarna utspridda vid fordonen på en större yta än man är van vid. Vikten av att ge tydliga instruktioner vid rätt tidpunkt, för att slippa springa runt och kontrollera vid varje fordon att förarna har förstått och gör rätt. För att vara så väl förberedd som möjligt behöver man därför själv få uppleva och skaffa sig erfarenhet men samtidigt få tips och idéer på hur det kan genomföras för att det ska bli så bra som möjligt. Det är här man kommer att upptäcka vikten av att ha ett biträde som är väl insatt i övningen och som kan vara behjälplig över tid. Det innebär inte bara att man ska vara en bra instruktör och kunna förmedla kunskap utan det är A och O att kunna samarbeta med andra människor för att kunna lyckas.

Ett av de viktigaste momenten i alla övningssammanhang är också att hela tiden genomföra allt med en riskmedvetenhet, här gäller det att inte missa något, vara beredd att ingripa, bryta om något inte följs för att inga tillbud eller olyckor ska inträffa.  Som ni säkert redan har förstått så är det mycket att tänka på när man ska planera och genomföra en fordonsutbildning.

Med de här orden vill vi önska Robert och Benny stort lycka till i sin fortsatta utbildning till instruktör inom fordonstjänst. Båda kommer att bidra stort i våra kursledningar med sin kreativitet, kunskap och erfarenhet när de är färdigutbildade.

Alla som väljer en bana att utbilda sig till instruktör är guld värda för organisationen och ni kommer inte att ångra er. Det ger så mycket mer än man kan förmedla i ord att vara instruktör, det är en känsla av tillfredsställelse som fyller hela ens själ.

Vi önskar er alla en fortsatt riktigt skön sommar!

Ingela & Fredrik
Kursledningen

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren