Idag fick vi en riktig käftsmäll av vädret!

Skrivet den 02 maj av Bilkåristen

Vi hade verkligen redan hunnit vänja oss med att gå i M90 lätt med uppkavlade ärmar och njuta av sol och +18 grader när vi grejade med bandvagnarna, men idag kom det berömda ”bakslaget”. Grundkurs Bandvagn vaknade upp till ett snöigt och kallt Östersund idag. Snöblandat regn och nollgradigt. Anpassning av klädsel blev alldeles nödvändig.

Bandbyte. Lika bra som ett rejält pass på gymet.

Fem dagar har redan passerat på del 1 och kursmoment för kursmoment betas av. Lite skönt (men lite jobbigt också) var det faktiskt att ha innetjänst idag när vädret spelade oss detta spratt. Först riskutbildning och sedan bandbyte på det. För dom som inte varit med om bandbyte på en bandvagn kan vi säga att det är ett rejält gympass, där det krävs både muskler, samarbete och smarthet. Det kommer nog att kännas i kroppen imorrn.

Nåt annat som kändes i armarna var gårdagens bogseringsövning. Det är ingen barnlek att hinna ratta en bandvagn med avslagen motor (och därmed utan styrservo) när man blir bogserad.

 

Serpentinkörning.

Vad har vi mer hunnit med? Körning förstås. Vi har lagt rätt många timmar på körplanen där vi kört framåt en del, men mest backat. Backat i serpentiner, i sidoförflyttningar, in i garage. Här gäller det att komma in i hur man använder speglarna och vänja sig med att vridpunkten på en bandvagn är på ett helt annan ställe än på tex en bil med en släpkärra. Det är lätt att tro att den skulle bete sig som bil och släp, men så är det inte. Det har vi lärt den hårda vägen bland plastkonor och käppar. Men efter några timmars nötande där kan man också känna sig lugnare när det om några dagar är dags att flytta ut i terrängen. Det blir kul!

Anton från Kiruna-Pajala-Gällivare Bilkår dyker ned i motorrummet.

Som blivande bandvagnsförare i Hemvärnet ska man också kunna vårda sitt fordon. det betyder att man ska fatta hur grejerna funkar under motorhuven och hur man kan fixa enklare fel. Ingen är numera obekant med att dyka in under motorkåpan och leta rätt på motors olika komponenter.

Häromdagen var det Valborg och vi ordnade ett eget litet firande nere vid vattnet. Korvgrillning, vårsång och hurrande för våren innan vi klättrade in i bakvagnen och åkte hem till förläggningen.

 

Imorrn fortsätter vi. Många pusselbitar är det innan man blir en komplett bandvagnsförare.

GK BV Östersund 2019

Morgan från Södertörns Bilkår kontrollerar bärhjulen på insidan.
Korvgrillning på Valborg.
Första, men inte sista, åkturen i bakvagn.
Självklart sjöng vi vårsånger på vårt eget valborgsmässofirande.
Tina från Skaraborgs Bilkår.
Fullt fokus på speglarna när Per från Medelpads Bilkår backar.
Linus från Medelpads Bilkår.
Inte helt enkelt med tecknen när man ska leda.
@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren