Idag fick vi en riktig käftsmäll av vädret!

Skrivet den 02 maj av Bilkåristen

Vi hade verkligen redan hunnit vänja oss med att gå i M90 lätt med uppkavlade ärmar och njuta av sol och +18 grader när vi grejade med bandvagnarna, men idag kom det berömda ”bakslaget”. Grundkurs Bandvagn vaknade upp till ett snöigt och kallt Östersund idag. Snöblandat regn och nollgradigt. Anpassning av klädsel blev alldeles nödvändig.

Bandbyte. Lika bra som ett rejält pass på gymet.

Fem dagar har redan passerat på del 1 och kursmoment för kursmoment betas av. Lite skönt (men lite jobbigt också) var det faktiskt att ha innetjänst idag när vädret spelade oss detta spratt. Först riskutbildning och sedan bandbyte på det. För dom som inte varit med om bandbyte på en bandvagn kan vi säga att det är ett rejält gympass, där det krävs både muskler, samarbete och smarthet. Det kommer nog att kännas i kroppen imorrn.

Nåt annat som kändes i armarna var gårdagens bogseringsövning. Det är ingen barnlek att hinna ratta en bandvagn med avslagen motor (och därmed utan styrservo) när man blir bogserad.

 

Serpentinkörning.

Vad har vi mer hunnit med? Körning förstås. Vi har lagt rätt många timmar på körplanen där vi kört framåt en del, men mest backat. Backat i serpentiner, i sidoförflyttningar, in i garage. Här gäller det att komma in i hur man använder speglarna och vänja sig med att vridpunkten på en bandvagn är på ett helt annan ställe än på tex en bil med en släpkärra. Det är lätt att tro att den skulle bete sig som bil och släp, men så är det inte. Det har vi lärt den hårda vägen bland plastkonor och käppar. Men efter några timmars nötande där kan man också känna sig lugnare när det om några dagar är dags att flytta ut i terrängen. Det blir kul!

Anton från Kiruna-Pajala-Gällivare Bilkår dyker ned i motorrummet.

Som blivande bandvagnsförare i Hemvärnet ska man också kunna vårda sitt fordon. det betyder att man ska fatta hur grejerna funkar under motorhuven och hur man kan fixa enklare fel. Ingen är numera obekant med att dyka in under motorkåpan och leta rätt på motors olika komponenter.

Häromdagen var det Valborg och vi ordnade ett eget litet firande nere vid vattnet. Korvgrillning, vårsång och hurrande för våren innan vi klättrade in i bakvagnen och åkte hem till förläggningen.

 

Imorrn fortsätter vi. Många pusselbitar är det innan man blir en komplett bandvagnsförare.

GK BV Östersund 2019

Morgan från Södertörns Bilkår kontrollerar bärhjulen på insidan.
Korvgrillning på Valborg.
Första, men inte sista, åkturen i bakvagn.
Självklart sjöng vi vårsånger på vårt eget valborgsmässofirande.
Tina från Skaraborgs Bilkår.
Fullt fokus på speglarna när Per från Medelpads Bilkår backar.
Linus från Medelpads Bilkår.
Inte helt enkelt med tecknen när man ska leda.

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren