Ibland blir det inte som det är tänkt…

Skrivet den 13 november av Bilkåristen

Dags för övning Havsörn, jag lämnar hemmet på eftermiddagen för att komma fram till Forsmark Igelgrundet vid 16-tiden. Väl på plats möter jag upp Inga-Lill och Matz som skall vara med på övningen. När vi väl checkat in satte vi oss vid entrén och pratade av oss en stund i väntan på att bli kontaktade inför kommande övning.

Det visar sig bli en väldigt lång väntan. När klockan närmar sig 22 tänker vi lite strategiskt att det nog är bäst om vi passar på att sova lite, för larmet kommer säkert under natten. Mycket riktigt kl 2.07 kommer första samtalet från Susanne som hälsar att nu är det på gång, börja göra er klara, ingen brådska det kommer nog ta en stund. Så jag går upp och gör mig startklar, checkar av med Inga-Lill som bor granne att hon också är på gång. Sen börjar väntan igen… vid 5.31 ringer Susanne upp igen och hälsar att det blivit något missförstånd hos polisen. Dom har inte förstått att det är dom själva som skall rekrytera bussar för utrymningen, Bilkåren står för förare. Så Susanne hälsar att det kommer dröja, troligen kommer återkoppling ske igen troligen runt 9 tiden. Jag passar på att sova en liten stund till. Vi planerade att ses till frukost kl 7.30.. over and out..

Efter frukosten samlades vi i entrén på Igelgrundet i den fortsatta väntan på att bli indragen i övningen. Som tur var hade vi sällskap av varandra och höll humöret uppe. Vid 10.50 kommer så samtalet från Susanne som hälsar att nu kör vi. Vi skall bege oss till Brandstationen i Östhammar, där i expeditionen skall det finns nycklar till bilar som vi får låna till övningen. Det skall vara personal på plats som tar emot oss när vi kommer. När vi hämtat bilarna skall vi köra till färjelägret i Öregrund och där anmälan vår ankomst till polisinsatschef Sofia. Övningen går ut på att vi skall köra bilar lånade från hemtjänsten (dessa skall symbolisera bussar), vi skall i övningen evakuera Gräsön. Väl på plats vid Östhammars brandstation så möts vi av en tom brandstation. Det finns ingen kvar, troligen är alla ute på larm.

Så vi gick runt huset för att undersöka om det möjligen fanns någon annan ingång till den eventuella expeditionen. Då upptäcker vi att baksidan av samma hus ligger polisstationen. Hmm tänkte vi och funderade lite, kanske är det hos polisen man har lämnat nycklarna, så vi knackade på där.

Tyvärr visste dom inget om några bilar eller nycklar. Nu har klockan blivit närmare 12 så vi tänkte resolut att tja, vi har ju väntat sedan igår eftermiddag så visst kan vi passa på och ta lite lunch nu. Sagt och gjort, vi letade och hittade ett mysigt lunchställe på Adas kaffestuga.

Efter lunch ringer Susanne upp oss och informerar oss nu att vi skall ta oss till kommunhuset där kommer bilarna att finnas till oss. Östhammar är en liten stad så vi har gångavstånd dit. Väl på plats i kommunhuset berättar vi om övningen och frågar om det finns några bilar som väntar på oss. Efter en liten stunds väntan kommer Peter Nilsson ut, övningsledare för kommunen och om jag uppfattade hans titel korrekt är han anlitad som kommunikatör men inte anställd på kommunen.

Han var supertrevlig och skulle undersöka saken. Efter en stund kommer Elisabeth Strömbom ut,  hon vill veta exakt vad vi sa när vi kom till receptionen, det var visst väldigt noga med hur vi framförde vårt ärende. Vi försöker förklara igen vad vi sagt, och blir ombedda igen att vänta. En stund senare får vi beskedet att begäran måste komma från polisen via Rakel. Vi får nu ringa upp Susanne på Bilkåren igen och informera om det nya läget.

Slutligen kommer Marie Berggren, chef för slutförvarsenheten, säkerhetsskyddschef och chefsstrateg ut till oss. Hon kontrollerar våra körkort och tar våra uppgifter. När hon väl gjort allt så hälsar hon att vi skall kontakta vår kontaktperson, övningen är över. Efter samtal med Susanne så bekräftar hon detta och tackar oss för vår insats. Övningen var med andra ord mycket nyttig för samtliga parter, uppenbarligen fungerar inte kontaktvägarna. Det är ju exakt vad övningen går ut på, att rätta upp det som inte fungerar. Trots all väntan så hade vi väldigt roligt tillsammans.

Lilian, Inga-Lill & Matz

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren