Ibland blir det inte som det är tänkt…

Skrivet den 13 november av Bilkåristen

Dags för övning Havsörn, jag lämnar hemmet på eftermiddagen för att komma fram till Forsmark Igelgrundet vid 16-tiden. Väl på plats möter jag upp Inga-Lill och Matz som skall vara med på övningen. När vi väl checkat in satte vi oss vid entrén och pratade av oss en stund i väntan på att bli kontaktade inför kommande övning.

Det visar sig bli en väldigt lång väntan. När klockan närmar sig 22 tänker vi lite strategiskt att det nog är bäst om vi passar på att sova lite, för larmet kommer säkert under natten. Mycket riktigt kl 2.07 kommer första samtalet från Susanne som hälsar att nu är det på gång, börja göra er klara, ingen brådska det kommer nog ta en stund. Så jag går upp och gör mig startklar, checkar av med Inga-Lill som bor granne att hon också är på gång. Sen börjar väntan igen… vid 5.31 ringer Susanne upp igen och hälsar att det blivit något missförstånd hos polisen. Dom har inte förstått att det är dom själva som skall rekrytera bussar för utrymningen, Bilkåren står för förare. Så Susanne hälsar att det kommer dröja, troligen kommer återkoppling ske igen troligen runt 9 tiden. Jag passar på att sova en liten stund till. Vi planerade att ses till frukost kl 7.30.. over and out..

Efter frukosten samlades vi i entrén på Igelgrundet i den fortsatta väntan på att bli indragen i övningen. Som tur var hade vi sällskap av varandra och höll humöret uppe. Vid 10.50 kommer så samtalet från Susanne som hälsar att nu kör vi. Vi skall bege oss till Brandstationen i Östhammar, där i expeditionen skall det finns nycklar till bilar som vi får låna till övningen. Det skall vara personal på plats som tar emot oss när vi kommer. När vi hämtat bilarna skall vi köra till färjelägret i Öregrund och där anmälan vår ankomst till polisinsatschef Sofia. Övningen går ut på att vi skall köra bilar lånade från hemtjänsten (dessa skall symbolisera bussar), vi skall i övningen evakuera Gräsön. Väl på plats vid Östhammars brandstation så möts vi av en tom brandstation. Det finns ingen kvar, troligen är alla ute på larm.

Så vi gick runt huset för att undersöka om det möjligen fanns någon annan ingång till den eventuella expeditionen. Då upptäcker vi att baksidan av samma hus ligger polisstationen. Hmm tänkte vi och funderade lite, kanske är det hos polisen man har lämnat nycklarna, så vi knackade på där.

Tyvärr visste dom inget om några bilar eller nycklar. Nu har klockan blivit närmare 12 så vi tänkte resolut att tja, vi har ju väntat sedan igår eftermiddag så visst kan vi passa på och ta lite lunch nu. Sagt och gjort, vi letade och hittade ett mysigt lunchställe på Adas kaffestuga.

Efter lunch ringer Susanne upp oss och informerar oss nu att vi skall ta oss till kommunhuset där kommer bilarna att finnas till oss. Östhammar är en liten stad så vi har gångavstånd dit. Väl på plats i kommunhuset berättar vi om övningen och frågar om det finns några bilar som väntar på oss. Efter en liten stunds väntan kommer Peter Nilsson ut, övningsledare för kommunen och om jag uppfattade hans titel korrekt är han anlitad som kommunikatör men inte anställd på kommunen.

Han var supertrevlig och skulle undersöka saken. Efter en stund kommer Elisabeth Strömbom ut,  hon vill veta exakt vad vi sa när vi kom till receptionen, det var visst väldigt noga med hur vi framförde vårt ärende. Vi försöker förklara igen vad vi sagt, och blir ombedda igen att vänta. En stund senare får vi beskedet att begäran måste komma från polisen via Rakel. Vi får nu ringa upp Susanne på Bilkåren igen och informera om det nya läget.

Slutligen kommer Marie Berggren, chef för slutförvarsenheten, säkerhetsskyddschef och chefsstrateg ut till oss. Hon kontrollerar våra körkort och tar våra uppgifter. När hon väl gjort allt så hälsar hon att vi skall kontakta vår kontaktperson, övningen är över. Efter samtal med Susanne så bekräftar hon detta och tackar oss för vår insats. Övningen var med andra ord mycket nyttig för samtliga parter, uppenbarligen fungerar inte kontaktvägarna. Det är ju exakt vad övningen går ut på, att rätta upp det som inte fungerar. Trots all väntan så hade vi väldigt roligt tillsammans.

Lilian, Inga-Lill & Matz

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren