I tider som nu när Sverige är som vackrast…

Skrivet den 09 juni av Bilkåristen

…reflekterar vi över den situation som vi alla har hamnat i, hur Corona-floden har vällt in över världen och ställt saker på ända. Vissa länder har drabbats värre än andra, vissa personer och familjer har drabbats värre än andra och än har vi inte sett slutet av denna pandemi. Kanske kommer det ut något gott i slutänden, kanske kommer vi att dra lärdomar som är positiva för framtiden. Kanske tvingar det oss att tänka i nya banor, testa nya sätt och nya samarbeten. Allt som i dagsläget står klart är att det ännu är för tidigt att dra slutsatser om vilken strategi som har varit den bästa för att minska smittspridningen. Det alla är överens om är väl ändå att målet med alla åtgärder och rekommendationer har varit och är att minska smittspridningen, oavsett vilket vägval man har gjort.

För oss bilkårister har det bl a betytt att kårer har inventerat resurser och medlemmar har gjort sig redo för insats, på uppmaning av oss men också av diverse länsstyrelser. Några av er har också gjort insatser, dock inte så många som vi trodde i början av krisen. Stort tack till er som har bidragit! Era insatser har betytt mycket för många! Det är en glädje och en förmån att få leda en organisation där medlemmarna är beredda och på tå för att få hjälpa till. Vi känner både stolthet och ödmjukhet inför det.

Myndighets-Sverige har dock visat sig trevande när det gäller att formulera sina behov av hjälp och i sina kontakter med frivilliga försvarsorganisationer. Kunskapen om frivilliga försvarsorganisationer är generellt sett låg bland myndigheter, regioner och kommuner. Här har vi ett arbete att göra, att fortsätta jobba för kunskapshöjning hos beslutsfattare, myndigheter och politiker. Kanske blir de mer lättillgängliga efter den här krisen så att vi lättare kan nå ut med information om skillnaden mellan utbildade och övade frivilliga och sk spontanfrivilliga. Men, som sagt, krisen är långt ifrån slut och än kan mycket hända.

Krisen har också inneburit och innebär alltjämt inställda kurser i sommar och inställd/uppskjuten verksamhet i övrigt. Ibland blir det inte som man tänkt sig men vi ser med tillförsikt fram emot hösten, då vi hoppas kunna återuppta kursandet och ta igen det mesta av annan uppskjuten verksamhet. Om det går som vi vill så kommer det att bli en intensiv och rolig höst med en riksstämma i nya former, funktionärsforum och kårchefskonferens, en ny omgång av Växthuset, militära och civila kurser och en massa roliga kåraktiviteter.

Vi hoppas att ni alla får en skön sommar, trots restriktioner. Ta er en funderare på vilken verksamhet ni faktiskt kan genomföra ute i kårerna utan att tumma på rekommendationerna. Förhoppningsvis får vi en fin sommar och då kan utomhusaktiviteter passa bra och ge oss lite extra energi. Utomhusaktiviteter kan också vara ett bra tillfällen att säga hej till våra nya medlemmar. Vi har hittills i år fått 270 nya medlemmar som vill engagera sig i Bilkåren. Ta en personlig kontakt med var och en så alla hittar sitt engagemangsspår och känner sig välkomna i vår fina organisation.

Vi vill också uppmana er att passa på att ladda batterierna inför hösten. Var rädda om er så hoppas vi att vi ses i höst!

Trevlig sommar!

Inger & Ingela

 

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren