I tider som nu när Sverige är som vackrast…

Skrivet den 09 juni av Bilkåristen

…reflekterar vi över den situation som vi alla har hamnat i, hur Corona-floden har vällt in över världen och ställt saker på ända. Vissa länder har drabbats värre än andra, vissa personer och familjer har drabbats värre än andra och än har vi inte sett slutet av denna pandemi. Kanske kommer det ut något gott i slutänden, kanske kommer vi att dra lärdomar som är positiva för framtiden. Kanske tvingar det oss att tänka i nya banor, testa nya sätt och nya samarbeten. Allt som i dagsläget står klart är att det ännu är för tidigt att dra slutsatser om vilken strategi som har varit den bästa för att minska smittspridningen. Det alla är överens om är väl ändå att målet med alla åtgärder och rekommendationer har varit och är att minska smittspridningen, oavsett vilket vägval man har gjort.

För oss bilkårister har det bl a betytt att kårer har inventerat resurser och medlemmar har gjort sig redo för insats, på uppmaning av oss men också av diverse länsstyrelser. Några av er har också gjort insatser, dock inte så många som vi trodde i början av krisen. Stort tack till er som har bidragit! Era insatser har betytt mycket för många! Det är en glädje och en förmån att få leda en organisation där medlemmarna är beredda och på tå för att få hjälpa till. Vi känner både stolthet och ödmjukhet inför det.

Myndighets-Sverige har dock visat sig trevande när det gäller att formulera sina behov av hjälp och i sina kontakter med frivilliga försvarsorganisationer. Kunskapen om frivilliga försvarsorganisationer är generellt sett låg bland myndigheter, regioner och kommuner. Här har vi ett arbete att göra, att fortsätta jobba för kunskapshöjning hos beslutsfattare, myndigheter och politiker. Kanske blir de mer lättillgängliga efter den här krisen så att vi lättare kan nå ut med information om skillnaden mellan utbildade och övade frivilliga och sk spontanfrivilliga. Men, som sagt, krisen är långt ifrån slut och än kan mycket hända.

Krisen har också inneburit och innebär alltjämt inställda kurser i sommar och inställd/uppskjuten verksamhet i övrigt. Ibland blir det inte som man tänkt sig men vi ser med tillförsikt fram emot hösten, då vi hoppas kunna återuppta kursandet och ta igen det mesta av annan uppskjuten verksamhet. Om det går som vi vill så kommer det att bli en intensiv och rolig höst med en riksstämma i nya former, funktionärsforum och kårchefskonferens, en ny omgång av Växthuset, militära och civila kurser och en massa roliga kåraktiviteter.

Vi hoppas att ni alla får en skön sommar, trots restriktioner. Ta er en funderare på vilken verksamhet ni faktiskt kan genomföra ute i kårerna utan att tumma på rekommendationerna. Förhoppningsvis får vi en fin sommar och då kan utomhusaktiviteter passa bra och ge oss lite extra energi. Utomhusaktiviteter kan också vara ett bra tillfällen att säga hej till våra nya medlemmar. Vi har hittills i år fått 270 nya medlemmar som vill engagera sig i Bilkåren. Ta en personlig kontakt med var och en så alla hittar sitt engagemangsspår och känner sig välkomna i vår fina organisation.

Vi vill också uppmana er att passa på att ladda batterierna inför hösten. Var rädda om er så hoppas vi att vi ses i höst!

Trevlig sommar!

Inger & Ingela

 

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren