I huvudet på en kurschef

Skrivet den 22 mars av Bilkåristen

IMAG0837Sommaren och årets barmarkskurser närmar sig med stormsteg (även om senaste dagarnas snöfall hemmavid i Norrbotten mer påminner om förberedelse för vinterkurs).
Först ut för min del är Bandvagnskursen i Östersund. Förberedelserna och beställningarna är i full gång. Det är inte bara en sak man ska tänka på. I år provar vi också en ny kursplats så det är extra mycket att hålla koll på. Hur ser det ut på kursplatsen? Kommer vi att kunna få tillgång till de faciliteter vi behöver? Hur fungerar det med kommunikationen? Har vi elever (jodå)? Många frågetecken som det ska finnas svar på innan kursen drar igång.
Utöver det tillkommer det för kurschefen att skriva säkerhetsanalyser, se till att halkbana beställs (via utbildningsgrupppens försorg), hålla koll på att externa instruktörer anlitas m.m, m.m.
Inte att förglömma, koordinera de egna instruktörerna samt kursadjutanten. Alla ska vi vara insatta i verksamheten för att allt ska fungera. Är en hel del att ordna innan kursstart.
När vi sedan kommer igång med kursen gäller det att hålla allt rullande. Problem kommer att uppstå. Skulle bli mer förvånad om allt gick smärtfritt. Det är dock en del av tjusningen. Även om jag kanske inte kommer att tänka så just då.
Med det sagt ser jag fram emot jobbet och önskar alla en fantastisk kurssommar.
De elever jag kommer att träffa på kurserna i Östersund och Härnösand, förbered er på intensiva men roliga veckor i terrängen. Ni kommer att förundras över vad bandvagnen klarar av.

Charlotta Dahlberg, en av sommarens kurschefer

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren