I huvudet på en kurschef

Skrivet den 22 mars av Bilkåristen

IMAG0837Sommaren och årets barmarkskurser närmar sig med stormsteg (även om senaste dagarnas snöfall hemmavid i Norrbotten mer påminner om förberedelse för vinterkurs).
Först ut för min del är Bandvagnskursen i Östersund. Förberedelserna och beställningarna är i full gång. Det är inte bara en sak man ska tänka på. I år provar vi också en ny kursplats så det är extra mycket att hålla koll på. Hur ser det ut på kursplatsen? Kommer vi att kunna få tillgång till de faciliteter vi behöver? Hur fungerar det med kommunikationen? Har vi elever (jodå)? Många frågetecken som det ska finnas svar på innan kursen drar igång.
Utöver det tillkommer det för kurschefen att skriva säkerhetsanalyser, se till att halkbana beställs (via utbildningsgrupppens försorg), hålla koll på att externa instruktörer anlitas m.m, m.m.
Inte att förglömma, koordinera de egna instruktörerna samt kursadjutanten. Alla ska vi vara insatta i verksamheten för att allt ska fungera. Är en hel del att ordna innan kursstart.
När vi sedan kommer igång med kursen gäller det att hålla allt rullande. Problem kommer att uppstå. Skulle bli mer förvånad om allt gick smärtfritt. Det är dock en del av tjusningen. Även om jag kanske inte kommer att tänka så just då.
Med det sagt ser jag fram emot jobbet och önskar alla en fantastisk kurssommar.
De elever jag kommer att träffa på kurserna i Östersund och Härnösand, förbered er på intensiva men roliga veckor i terrängen. Ni kommer att förundras över vad bandvagnen klarar av.

Charlotta Dahlberg, en av sommarens kurschefer

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren