Hur många kabeltrummor ligger det i denna korsning?

Skrivet den 17 augusti av Bilkåristen

bilorientering2
Den och många andra uppgifter skulle lösas på bilorienteringen ordnad av Örebrokåren en härlig augustidag.
Bilorientering är en klassisk bilkårsaktivitet, både kul och nyttigt. Denna gång höll vi till på Villingsbergs skjutfält. Vi fick passa på innan skjutningar börjar, för då kan hela eller delar av fältet vara avlyst. Det är en perfekt plats att hålla till på, massor av små grusvägar med nästan oändligt antal korsningar, så även om vi hade många kontroller blev inte den totala körsträckan mer än drygt fem mil. För att klara orienterandet krävs aktiv kartläsning och bra samspel mellan förare och kartläsare.
bilorientering1
Vi hade trevligt och kul! Uppstart med fika och utdelning av kartor och uppgifter, sedan ut och lösa uppgifterna och därefter till målet där vi grillade korv och korade segraren, lag Leif och Katrin. De förärades en kollektion av wunderbaum som bevis på sin seger.
Vi borde bilorientera mer i Bilkåren!

Hälsningar Örebro Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren