Hur klarar du dig om strömmen försvinner i 72 timmar?

Skrivet den 15 oktober av Bilkåristen

1898120_10152297171140378_7987480204457564763_n
Genom civilförsvarsförbundet fick Kristianstadskåren en lärorik kväll med rubriken ”72 timmar”.
72 timmar är de timmar samhället vill att vi ska försöka klara oss själva innan man sätter in stora insatser. Viktigt är de fem grundbehoven: mat, vatten, sömn, värme och information.

Vad är då viktigt att ha hemma i detta elberoende samhälle? Kan du värma mat? Vi har tyvärr alla hört om familjer som sätter in grillen inomhus för att värma mat och få värme. Detta ger förödande konsekvenser. Se till att du har batterier hemma så du kan driva en radio och få information om vad det är som händer. Information är A och O. Något jag själv fick erfara när vårt dricksvatten blev otjänligt för några år sedan. Snabbt fanns det information från kommunen om var vi kunde hämta vatten.

Vi sexton som var och lyssnade på Arne Plantin, fick en checklista med oss hem, där gör du ditt eget diagram som visar hur väl förberedd du är. En väckarklocka för mig som numera bor i lägenhet inne i en stad och inte alls har samma ”risktänk” som när jag bodde i hus.

Jill Rydiander
Kristianstadsbilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren