Hur klarar du dig om strömmen försvinner i 72 timmar?

Skrivet den 15 oktober av Bilkåristen

1898120_10152297171140378_7987480204457564763_n
Genom civilförsvarsförbundet fick Kristianstadskåren en lärorik kväll med rubriken ”72 timmar”.
72 timmar är de timmar samhället vill att vi ska försöka klara oss själva innan man sätter in stora insatser. Viktigt är de fem grundbehoven: mat, vatten, sömn, värme och information.

Vad är då viktigt att ha hemma i detta elberoende samhälle? Kan du värma mat? Vi har tyvärr alla hört om familjer som sätter in grillen inomhus för att värma mat och få värme. Detta ger förödande konsekvenser. Se till att du har batterier hemma så du kan driva en radio och få information om vad det är som händer. Information är A och O. Något jag själv fick erfara när vårt dricksvatten blev otjänligt för några år sedan. Snabbt fanns det information från kommunen om var vi kunde hämta vatten.

Vi sexton som var och lyssnade på Arne Plantin, fick en checklista med oss hem, där gör du ditt eget diagram som visar hur väl förberedd du är. En väckarklocka för mig som numera bor i lägenhet inne i en stad och inte alls har samma ”risktänk” som när jag bodde i hus.

Jill Rydiander
Kristianstadsbilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren